VVD en PvdA tegen

Pas na verkiezing debat over fosfaatreductie

8 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Europese Commissie geeft Nederland het voordeel van de twijfel in het derogatiedossier. Zo kwam begin februari naar buiten, waardoor staatssecretaris Martijn van Dam verder kan met het opstellen van de ministeriële regeling. Pas na de verkiezingen komt er een debat over het fosfaatreductieplan. 

Geen meerderheid voor debat

Dankzij het groene licht uit Brussel kan Van Dam verder met de ministeriële regeling. Iets waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet betrokken worden en wat ook niet ter stemming voorgelegd hoeft te worden. Wanneer de regeling klaar is wordt hij gepubliceerd in de Staatscourant. 

Door deze ontwikkelingen neemt de kans toe dat vanaf 1 maart het sectorplan voor de fosfaatreductie van start kan gaan. Het gaat dan om de onderdelen veeverminidering via een stoppersregeling, gaat van start op 20 februari, en de vermindering via de melkproductie. Met het onderdeel minder fosfor in voer is de Nevedi al van start gegaan. Het CBS gaat maandelijks de voortgang monitoren. 

Het betekent niet dat daarmee het opgewaaide stof rondom het sectorplan weer is gaan liggen. Jaco Geurts, CDA, deed nog een poging om voor de verkiezingen een plenair debat over het fosfaatreductiepakket in te plannen. Daarvoor ontbrak echter voldoende steun. Zo stemden de PvdA en VVD tegen, waar PVV, CU, SGP en D66 al wel graag voor de verkiezingen over het onderwerp wilden praten. Ook tijdens het deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer bleek dat er nog veel vragen leven over het wetsvoorstel, de ministeriële regeling en het sectorpakket.

In 2017 hebben circa 19.500 bedrijven zich aangemeld voor een derogatie om 230 of 250 kg stikstof per hectare te mogen gebruiken. Wat het belang van een derogatie onderstreept. Na de verkiezingen wordt er verder gepraat.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jpkievit 8 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873317/Pas-na-verkiezing-debat-over-fosfaatreductie--]Pas na verkiezing debat over fosfaatreductie[/url]
40jaar is er al een mestprobleem
Waarom kan een sector die 95 miljoen euro exporteerd dit probleem
Niet zelf deskundig oplossen zonder de Haagse kaasstolp
Jos 8 Februari 2017
jpkievit:
Wat is jou oplossing dan?
peter 8 Februari 2017
Waarom is de 1200euro slacht premie per koe alleen voor stoppers? Het is toch veel beter als ieder rundvee bedrijf aanspraak kan maken op dit bedrag!

Ik zou wel 10 koeien extra willen verkopen met deze subsidie, echter stoppen wil ik niet!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden