De stoppersregeling siert vrijdag de Staatscourant. Daarin staat exact vermeld hoe de subsidieregeling voor stoppende melkveehouders eruit gaat zien. Er kan hierbij gekozen worden uit koeien slachten of exporteren.
'De minister verleent op aanvraag subsidie aan de houder die de melklevering op zijn naam aan een zuivelonderneming beëindigt en van wie elke melkkoe: sterft, slacht of geëxporteerd wordt.' Daarmee wordt geprobeerd een behoorlijke daling in de fosfaatproductie tot stand te brengen.
Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo wordt er subsidie verleend voor koeien die de houder op de eerste dag van de openstelling van de subsidie had of het aantal koeien wat er op 1 oktober rondliep. Die laatste mogelijkheid is er alleen wanneer het aantal koeien lager is dan tijdens de openstelling van de subsidie. Voor kalveren geldt 0,44 kalveren en voor pinken 0,36.
De eerste ronde vindt plaats van 20 februari tot en met 3 maart 2017. Zoals bekend bedraagt de vergoeding 1.200 euro per koe. Elke volgende ronde wordt 2 weken van te voren bekendgemaakt. Het plafond van de eerste ronde bedraagt 12.000.000 euro. Hierbij geldt dat degene die het eerst aanmelden de subsidie krijgen, wanneer de pot overschreven wordt.
Wanneer de subsidie bekendgemaakt is heeft een ontvanger 6 weken de tijd om te voldoen aan de eisen. De enige uitzondering wordt gemaakt voor pinken en vaarzen die op het moment van toekenning meer dan 5,5 maand drachtig zijn. Die mogen blijven tot een week na kalveren, maar niet langer dan 20 weken na uitgifte van de beschikking. Tot 1 januari mogen er geen melkkoeien meer gehouden worden. Voor jongvee en mannelijk vee is de regeling iets anders.
Sinds 2012 is het aantal melkveebedrijven amper meer afgenomen. De beëindingsregeling stimuleert melkveebedrijven om in 2017 de melkveestapel af te voeren. Het streven van de regering is om 60.000 melkkoeien uit Nederland te laten verdwijnen. Dit levert een fosfaatreductie op van 2,5 miljoen kilogram fosfaat.
Het is nog lastig in te schatten wie er gebruik gaan maken van deze regeling. Logischerwijs wordt naar de oudere ondernemer gekeken, maar tegelijk wordt ook aangegeven dat het waarschijnlijk geen financiële motivatie gaat zijn die een ondernemer over de streep trekt. Dit mede doordat het vee weg moet. Eerder gaf Wiebren van Stralen al aan dat er door het ruilen van vee wel mogelijkheden zijn om het betere fokvee aan te houden. Bij NAJK krijgen ze ook geluiden van jonge ondernemers die met vee uitwijken naar bijvoorbeeld Duitsland. Los daarvan zijn het de laatste tijd de relatief jonge ondernemers die stoppen als gevolg van de wildgroei aan regels en de grote mate van onzekerheid. Wat inhoudt dat het alle kanten op kan met deze regeling.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873363/Stoppersregeling-officieel-bekendgemaakt-]Stoppersregeling officieel bekendgemaakt[/url]