Beperking opgeheven?

Mexico streeft naar vleesdeal met Rusland

23 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De in 2012 opgezette handelsbeperking tussen Rusland en Mexico wordt binnenkort misschien opgeheven. Dat heeft Enrique Sánchez Cruz, directeur van het Mexicaanse veterinaire instituut Senasica, laten weten. Hierdoor krijgt Mexico de mogelijkheid om tussen de 200.000 en 400.000 ton aan vlees te exporteren aan Rusland.  

Cruz laat weten dat Rusland en Mexico een handelsovereenkomst hebben gesloten. Rusland importeert vlees uit Mexico, terwijl Mexico graan uit Rusland gaat importeren. Men moet dit volgens Cruz niet als ruilhandel zien, omdat er wel betaald wordt voor de producten die geïmporteerd en geëxporteerd worden. Wel gaan de landen elkaar flinke kortingen geven op de producten, aldus Cruz.

De handelsbeperking werd in 2012 opgezet door het veterinaire instituut Rosselkhoznador uit Rusland. De beperking ging over voor vlees uit Mexico, Brazilië, Canada en Amerika. Het vlees dat Rusland uit die landen importeerde, was besmet geraakt met het groeihormoon ractopamine.

De Mexicaanse export daalde flink door de beperking

De handelsbeperking had een flinke invloed op de Mexicaanse export. Voor de handelsbeperking exporteerde het land nog 149.800 ton vlees aan Rusland. In 2013 was dit aantal gedaald naar 122.500 ton vlees. De Mexicaanse minister van Landbouw Rovirosa besloot daarom om in april 2016 op gesprek te gaan bij de Russische minister van Landbouw Tkachev. 

Het gesprek lijkt effect te hebben gehad. In januari 2017 gaf Tkachev op een persconferentie aan dat de handel tussen Rusland en Mexico is gestegen in 2016 met meer dan 50 procent is gestegen naar een bedrag van 148,5 miljoen US dollar ten opzichte van 2015. Op diezelfde persconferentie gaf Tkachev aan dat Rusland de handel met Mexico wil voortzetten. 

In februari 2017 heeft Rusland een nieuw handelsverbod opgezet. Vanaf dat moment accepteert Rusland geen vlees meer uit Nieuw-Zeeland en Wit-Rusland. In het vlees vanuit Nieuw-Zeeland zou ook ractopamine aangetroffen zijn. Het vlees uit Wit-Ruslandwordt geweigerd, omdat de geïmporteerde producten doorverkocht en besmet bleken te zijn.

Tot nu toe heeft Rosselkhoznador nog niet gereageerd op de uitspraken van Cruz. Aangezien Mexico nog steeds gebruik maakt van het groeihormoon, is het volgens de Russische instantie onmogelijk om vrije handel te waarborgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden