Joint venture in gevaar?

FrieslandCampina ontvangt spannende wending uit China

28 Maart 2017 - Herma van den Pol

FrieslandCampina krijgt onverwacht te maken met een spannende wending vanuit de Chinese markt. Huishan Dairy, waarmee FrieslandCampina een joint venture heeft, blijkt een aantal verplichtingen niet te zijn nagekomen. 

De Chinese markt bezit een aantal grote potenties voor de afzet van zuivel, maar tegelijkertijd heeft die markt ook een ondoorzichtige financiële markt. De laatste jaren lijkt één vraag steeds naar voren te komen: 'Hoe houdbaar is het Chinese financiële systeem nog?'.

Cultuur rondom zakendoen is in Nederland anders

Daarbij komt ook nog dat banken en bedrijven steeds meer in elkaar verwikkeld raken doordat aandeelhouders zowel belangen in banken als bedrijven hebben. Voor zuivelbedrijven is dat een van de redenen om met een partner in zee te gaan. Daarnaast is de cultuur rondom het doen van zaken in Nederland heel anders. De Chinese partner is hierdoor onmisbaar.

FrieslandCampina zit er middenin
Zuivelconcern FrieslandCampina blijkt nu middenin deze patstelling te zitten. Dat gebeurde in eerste instantie via de partner van Huishan Dairy. 

In april 2015 stapten de twee bedrijven samen in de joint venture Friesland Huishan. De bedrijven produceren en verkopen samen kindervoeding. Door financieel wanbeleid is het Chinese bedrijf nu akelig dicht bij de afgrond beland. Dat werd op vrijdag 24 maart duidelijk toen de prijs van de aandelen instortte.

85

procent

daalden de aandelen in prijs

4 miljard dollar weg 
De aandelen van, het 60 jaar oude, Huishan behoorden een week geleden nog tot een van de meeste stabiele in Hong Kong. Op 24 maart ging het echter gigantisch mis. In één uur tijd daalden de aandelen 85 procent in waarde. Dat stond gelijk aan een kapitaalvernietiging van 4 miljard dollar.

Het Chinese bedrijf heeft het meeste aantal melkveehouders in China onder haar hoede. Dit was een van de oorzaken waardoor de winst de laatste jaren gestaag terugliep. Het overaanbod op de wereldmarkt resulteerde in lage melkprijzen met alle gevolgen van dien. Helaas heeft dat de investeringsdrang van Huishan niet kunnen indammen. Die investeringen werden vooral aangejaagd door leningen. Koeien werden daarbij zelfs soms als onderpand ingezet.

Chinese banken in de problemen
Het probleem van deze situatie is groter dan men denkt. Wanneer dit bedrijf omvalt, zal het sommige Chinese banken mee gaan sleuren. Er is in ieder geval één bank die de hete adem al in zijn nek voelt, namelijk Jiutai. Die bank, de tweede geldschieter van Huishan, incasseerde in één dag de grootste daling van de aandeelprijzen sinds het ontstaan.

Caixin schat dat de bank nog een lening van 266 miljoen dollar uit heeft staan. De Ping An Bank heeft zelfs 300 miljoen dollar aan Huishan geleend. Het onderpand was 25 procent van de aandelen in Huishan.

FrieslandCampina wil haar eigen activiteiten beschermen

Wat zijn de consequenties voor FrieslandCampina? 
De bedrijven werken samen middels een joint venture. Hierbij had de zuivelverwerker al aangegeven in actie te komen wanneer dat nodig is. Zo wil zij haar eigen activiteiten beschermen. Hierin is de overheid van Liaoning, waar Huishan gevestigd is, een belangrijke partij. De overheid heeft al aangegeven Huishan te hulp te schieten. De overheid wil ervoor zorgen dat de rentes die nog betaald moeten worden, over de leningen, alsnog betaald kunnen worden. De regering hoopt de financiële positie van het bedrijf binnen een maand te versterken.

Vrouw grootaandeelhouder verdwenen
Het bedrijf claimt, kort door de bocht gezegd, dat voorzitter en grootaandeelhouder Yang Kai geen geld gebruikt heeft om te investeren in vastgoed. Daarbij wordt wel bevestigd dat de vrouw van Yang, welke de contacten met de banken onderhoudt, sinds 21 maart geen contact meer heeft gehad met het bedrijf. Op dat moment kwam Yang achter de schulden.

13

miljoen

dollar wordt door Liaoning geïnvesteerd

Yang gaat de aandelen nu verkopen en de overheid van Liaoning investeert, door middel van grondaankopen, 13 miljoen dollar in het bedrijf. Op deze manier moet het bedrijf weer voldoende middelen krijgen. De grootaandeelhouder wist, door geld te lenen aan het bedrijf tegen aandelen uit zijn pakket, uit te breiden van 52 procent naar 73 procent van de aandelen. 

Meer dan alleen toekomst van een bedrijf
Het gaat hier om veel meer dan de toekomst van een bedrijf, veel melkveehouders en een samenwerking met een Nederlands bedrijf. Het gaat om de toekomst van de provincie Liaoning. Daarbij staat ook de reputatie van de Chinese overheid op de financiële markt op het spel. De vraag blijft natuurlijk hoe Yang en zijn vrouw zoveel miljoenen dollars konden laten verdampen. 

Lees ook, exclusief voor abonnees van Melk & Voer Pro, dit verhaal: FrieslandCampina maakt garantieprijs april bekend. Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden