Het verlies op papier

Wat kost fiasco Huishan Dairy FrieslandCampina?

29 Maart 2017 - Herma van den Pol

Yang Kai, CEO van Huishan Dairy, en Cees 't Hart, destijds topman van FrieslandCampina, kenden in 2014 een wereldprimeur door samen te gaan werken middels een joint venture. Diezelfde Yang Kai zorgt nu voor grote problemen bij Huishan Dairy. Het is maar de vraag of het bedrijf overeind blijft staan. FrieslandCampina verliest, op papier, sowieso geld aan deze deal.

FrieslandCampina, een van de grootste zuivelverwerkers van de Europese Unie, komt niet helemaal zonder kleerscheuren uit de situatie in China. Vrijdag 24 maart kenden de aandelen van Huishan Dairy een afwaardering van ruim 85 procent. Alle details daarover werden door Boerenbusiness al eerder geschetst. Het Chinese bedrijf zal waarschijnlijk, door de betrokken belangenhebbende, gered gaan worden. Echter, houdt dat ook in dat FrieslandCampina helemaal geen pijn ondervindt van deze ontwikkelingen?

45,6

miljoen

euro verlies

Aandelen als onderdeel van joint venture
De Financial Times schat de verliezen, op papier, op circa 46 miljoen euro. FrieslandCampina kocht, als onderdeel van de samenwerking met Huishan Dairy, namelijk aandelen van het bedrijf. Dat is iets wat in China vrij gangbaar is. Destijds kocht FrieslandCampina aandelen ter waarde van 24 miljoen euro van het Chinese bedrijf.  

De aandelen van FrieslandCampina schreven op 31 december 2016 nog een waarde op van circa 53 miljoen euro. Door de prijsdaling van 24 maart 2017 zijn de aandelen van FrieslandCampina ook minder waard geworden. Het verlies komt daardoor uit op 45,6 miljoen euro. Dit houdt in dat er een waarde van 7,4 miljoen euro overblijft.

Enkel verlies op papier
Het is (nog) niet bekend of er ook dividend uitgekeerd is over de aandelen, maar uitgaande van de oorspronkelijke waarde gaat het om een behoorlijke aderlating. Daar is echter alleen sprake van als de aandelen verkocht worden. Als de aandelen in het bezit van FrieslandCampina blijven, en de waarde gaat weer stijgen, houdt het in dat de verliezen weer verdwijnen. Het gaat hier dus enkel om verlies op papier.

Overigens is FrieslandCampina niet de enige met belangen in een Chinese zuivelverwerker. Zo bezit Danone een aandeel van 10 procent in Mengniu.

Dossier: Huishan Dairy

Bron grafiek: Bloomberg Markets 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden