Yang Kai, CEO van Huishan Dairy, en Cees 't Hart, destijds topman van FrieslandCampina, kenden in 2014 een wereldprimeur door samen te gaan werken middels een joint venture. Diezelfde Yang Kai zorgt nu voor grote problemen bij Huishan Dairy. Het is maar de vraag of het bedrijf overeind blijft staan. FrieslandCampina verliest, op papier, sowieso geld aan deze deal.
FrieslandCampina, een van de grootste zuivelverwerkers van de Europese Unie, komt niet helemaal zonder kleerscheuren uit de situatie in China. Vrijdag 24 maart kenden de aandelen van Huishan Dairy een afwaardering van ruim 85 procent. Alle details daarover werden door Boerenbusiness al eerder geschetst. Het Chinese bedrijf zal waarschijnlijk, door de betrokken belangenhebbende, gered gaan worden. Echter, houdt dat ook in dat FrieslandCampina helemaal geen pijn ondervindt van deze ontwikkelingen?
Aandelen als onderdeel van joint venture
De Financial Times schat de verliezen, op papier, op circa 46 miljoen euro. FrieslandCampina kocht, als onderdeel van de samenwerking met Huishan Dairy, namelijk aandelen van het bedrijf. Dat is iets wat in China vrij gangbaar is. Destijds kocht FrieslandCampina aandelen ter waarde van 24 miljoen euro van het Chinese bedrijf.
De aandelen van FrieslandCampina schreven op 31 december 2016 nog een waarde op van circa 53 miljoen euro. Door de prijsdaling van 24 maart 2017 zijn de aandelen van FrieslandCampina ook minder waard geworden. Het verlies komt daardoor uit op 45,6 miljoen euro. Dit houdt in dat er een waarde van 7,4 miljoen euro overblijft.
Enkel verlies op papier
Het is (nog) niet bekend of er ook dividend uitgekeerd is over de aandelen, maar uitgaande van de oorspronkelijke waarde gaat het om een behoorlijke aderlating. Daar is echter alleen sprake van als de aandelen verkocht worden. Als de aandelen in het bezit van FrieslandCampina blijven, en de waarde gaat weer stijgen, houdt het in dat de verliezen weer verdwijnen. Het gaat hier dus enkel om verlies op papier.
Overigens is FrieslandCampina niet de enige met belangen in een Chinese zuivelverwerker. Zo bezit Danone een aandeel van 10 procent in Mengniu.
Bron grafiek: Bloomberg Markets
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.