Net voor 1 april staan de wijzigingen van de Regeling fosfaatreductie 2017 in de Staatscourant. Er wordt ingegaan op het grondgebonden karakter, het in- en uitscharen van vee en de uitzonderingen worden aangevuld.
Een belangrijke wijziging is dat er een tweede definitie voor grondgebonden bedrijven in de wetgeving is opgenomen. Zo was in de eerste versie een excretieforfait van 9,6 kilogram fosfaat voor vrouwelijk rundvee tot 1 jaar opgenomen. Voor vrouwelijk rundvee, die nog niet gekalverd hebben, ging een referentie gelden van 21,9 kilogram en na kalveren 41,3 kilogram.
Dankzij de wijzigingen wordt er aangesloten op de fosfaatrechten. Zo gaan de diernummers 101, 102 en 100 ook voor de Regeling fosfaatrechten gebruikt worden. Die worden gebruikt om de mate van grondgebondenheid vast te stellen.
Alternatieve peilmomenten
Een ander belangrijk onderdeel in de wijzigingen zijn de alternatieve peilmomenten voor niet melk-producerende bedrijven. Optie 'a' blijft de datum van 15 december 2016. Het gaat dan om het aantal runderen vermenigvuldigd met 480.
Optie 'b' is dat het aantal runderen in de tweede maand van de periode verminderd wordt met het aantal runderen dat gemiddeld gehouden werd in: april 2016, juni 2016, augustus 2016, oktober 2016 en december 2016. Ook hier geldt dat het aantal vermenigvuldigd moet worden met 480.
In- en uitscharen
Een andere hiaat in de regeling was dat er amper rekening gehouden is met het in- en uitscharen van vee van melkproducerende bedrijven naar andere bedrijven. Dit heeft Van Dam ook geprobeerd te repareren. Zo kan iemand die vee uitgeschaard heeft, en dat kan aantonen, zijn referentieaantal van peildatum 2 juli 2015 verhogen.Daarvoor geldt dat de dieren in 2015 uiterlijk op 31 december 2015 weer terug moesten zijn op het bedrijf van de uitschaarder.
Om in aanmerking te komen, moet er voor 15 april een aanvraag worden ingediend. Wanneer de inschaarder een producent is van melk moet deze wel aantoonbaar akkoord gaan met de verlaging van zijn referentieaantallen. Wanneer vervolgens ook in 2016 vee was uigeschaard, wordt deze regeling doorgetrokken voor het doelstellingsaantal met een referentie van 1 oktober 2016.
Ook degenen die voor 2017 vee uitschaarden, maar dit in 2017 niet van plan zijn, komen in aanmerking voor een verhoging van de referentie- en de doelstellingsaantallen. Opnieuw moet er dan voor 15 april een verzoek ingediend worden.
Oplossing grondgebondenheid
Een ander pijnpunt was dat bij de overdrachten van bedrijven de grondgebondenheid niet kon worden meegenomen. Dat kwam door het nieuwe nummer van de Kamer van Koophandel (KVK) voor de Regeling fosfaatreductie. Dit is opgelost door de overname ook te laten gelden voor het doelstellingsaantal, met referentie oktober 2016.
Meer uitzonderingen
Naast de kwestie grondgebondenheid en in- en uitscharen, liep ook de export van vee spaak door de regeling. Dit doordat de quarantainestallen er in meegenomen waren. Die worden nu alsnog uitgezonderd. Een andere groep waren melkveehouders met vrouwelijk jongvee voor de slacht. Ook die worden uitgezonderd.
Mocht er nu nog geen oplossing zijn voor de problemen van melkveehouders, dan blijft het noodzakelijk om voor 1 april bezwaar te maken. Dit komt vooral doordat er pas na de deadline een uitspraak volgt in het kort geding rondom dit onderwerp.
Bekijk alle aanpassingen: Aanpassingen fosfaatreductie.
Ook achtergrondnieuws volgen over deze kwestie? Neem dan een Melk & Voer Pro abonnement.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873966/Fosfaatreductieplan-vlak-voor-deadline-afgezwakt]Fosfaatreductieplan vlak voor deadline afgezwakt[/url]