Er komt een uitzondering in het fosfaatreductieplan voor boeren die zeldzame koeienrassen houden. Zij hoeven geen dieren af te staan om zo het mestoverschot in te perken. Dat maakte demissionair staatssecretaris Martijn van Dam donderdag, 13 april, aan de Tweede Kamer bekend.
De veehouders hadden via verschillende acties, zoals polderpanda, al gewaarschuwd dat runderen als de Groninger Blaarkop, het Lakenvelder Rund en het Brandrode Rund uit Nederland dreigen te verdwijnen. De uitzondering in het plan zorgt ervoor dat het aantal zeldzame rassen voorlopig stabiel zal blijven.
Ten onder aan reductieplan
Veehouders met zeldzame koeienrassen dreigden ten onder te gaan aan het fosfaatreductieplan van Van Dam. Om hun hoofd boven water te houden zouden veel veehouders hun vee al hebben verkocht of hebben laten slachten. Dat gaf de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) aan.
Aangezien de zeldzame koeienrassen minder produceren, zouden melkveehouders zich gedwongen voelen om hun melkveestapel af te staan of in te ruilen voor een standaardras. Het standaardkoeienras, Holstein Friesian, levert de boeren namelijk veel meer op. Waarom? Die geven meer melk.
Van Dam wijst erop dat slechts 2 procent van de runderen in Nederland niet een Holstein Friesian is. Een maar een klein deel daarvan is een zeldzaam ras. De aanwas van de zeldzame rassen wil hij nu buiten de regeling laten, zodat deze boeren geen boete krijgen en hun koeienpopulatie gezond kunnen houden.
Stichting Zeldzame Huisdierrassen
Geert Boink, voorzitter van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, hoopt dat de versoepeling van de regels ervoor zal zorgen dat meer boeren ervoor kiezen om de dieren alsnog te houden. 'Het is een verlichting van de druk. Echter, dit is alleen voor 2017. In 2018 gaat er weer een nieuwe wet in werking waarin de positie van zeldzame rassen nog niet geborgd is. Dan moeten we dus weer aan de bak.'
Polderpanda
De stichting startte eerder deze week met de actie polderpanda. Hiermee wilde de stichting aantonen dat deze koeienrassen onder de noemer van ''bedreigde diersoorten'' vallen. 'We weten allemaal dat de reuzenpanda een bedreigde diersoort is. In China leven er nog maar 2000 van. Echter, wat we blijkbaar niet weten, is dat we in Nederland ook bedreigde diersoorten hebben. Van onze oer-koe: de Groninger Blaarkop met de toepasselijk bijnaam ‘polderpanda’ leven er net zo goed nog maar zo’n 2000. Hoe bizar is het dat er in Nederland een dierentuin is die een speciaal verblijf heeft voor 2 Chinese panda’s, terwijl er op dit moment letterlijk tientallen polderpanda’s worden afgevoerd naar het slachthuis?'
Eerder al een aanpassing
Het fosfaatreductieplan werd afgelopen woensdag, 12 april, ook al aangepast. Toen maakte Van Dam bekend dat vleesveehouders en andere niet niet-leverende rundveebedrijven volledig buiten de regeling komen te vallen. Ook zij hoeven dit jaar dus geen dieren af te voeren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874138/Zeldzame-koeien-gespaard-in-reductieplan]Zeldzame koeien gespaard in reductieplan[/url]