Speciaal voor de Duitse markt gaat FrieslandCampina onderzoeken welke kansen GMO-vrije kaas biedt. In eerste instantie gaat het nog om een pilot. Melkveehouders die mee willen doen, kunnen zich aanmelden. De melk levert een bonus op van 1 euro per 100 kilo melk.
In Duitsland domineert niet de discussie rondom weidegang het nieuws, maar de discussie rondom GMO-vrije producten. Voor FrieslandCampina een reden om serieus te kijken naar de kansen die daar liggen. Daarvoor zoekt de zuivelcoöperatie melkveehouders, met een bedrijf in de buurt van Born en Workum, die mee willen doen aan de proef.
Premie van één euro
Net zoals voor biologische melk is de verwerker bereid om voor GMO-vrije melk een premie te betalen. Het gaat dan om 1 euro per 100 kilo melk. Dat is ter compensatie van de hogere eisen die aan het voer gesteld moeten worden. Het voer moet namelijk voldoen aan de VLOG-standaard (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik).
Krachtvoer moet uit GMO-vrije fabriek komen
Dat is geen probleem voor snijmaïs en gras, maar veel sojaschroot uit Zuid-Amerika voldoet daar niet aan. Om gegarandeerd GMO-vrij voer te krijgen, moet krachtvoer eigenlijk uit een GMO-vrije fabriek komen. Anders kan er namelijk nooit een garantie "GMO-vrij" gegeven worden. Dat heeft dan weer te maken met stofvervuiling. Voor de VLOG-criteria is een transitie van 3 maanden nodig, voordat de melk aan de eisen voldoet.
De melk wordt ingezet om GMO-vrije kaas voor de Duitse markt te maken. Voor deze geldt een hogere prijs dan voor gangbare kaas.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874278/FrieslandCampina-proeft-van-GMO-vrije-kaas-]FrieslandCampina proeft van GMO-vrije kaas[/url]