De melkveehouderij heeft het merendeel van de verplichte fosfaatreductie voor 2017 nu al behaald. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de melkveehouderij er in is geslaagd om de uitstoot van fosfaat in het eerste kwartaal flink omlaag te brengen. Op 1 april was dat een daling tot 175 miljoen kilo.
De 3 maatregelen uit het fosfaatreductieplan (de GVE-regeling, het voerspoor en de stoppersregeling) moeten een daling van 8,2 miljoen kilo fosfaat voorzien. Hiervan is op 1 april al 4,5 miljoen kilo gerealiseerd. Het uiteindelijk doel is om dit jaar ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilo uit te komen.
Nu al 90.000 koeien krimp
In totaal is de melkveestapel in de afgelopen maanden met ruim 90.000 dieren gekrompen. Voor de reductie van 4 miljoen kilo fosfaat moeten er in totaal 100.000 koeien verdwijnen. De melkveehouderij ligt dus goed op koers wat betreft de GVE-regeling.
Ook het voerspoor werpt zijn vruchten af. In het voerspoor is het fosforgehalte van 4,5 gram verlaagd naar 4,3 gram per kilo krachtvoer. In het eerste kwartaal lag het fosforgehalte tussen 4,2 en 4,3 gram per kilo. Ook de varkenshouderij draagt haar steentje bij met de vrijwillige voerspoorregeling. Dit levert in de loop van dit jaar waarschijnlijk een reductiemeevaller op van 1 miljoen kilo fosfaat.
Aangescherpte doelstelling
Vanwege de goede resultaten is besloten om de nog te behalen reductiedoelstelling op te hogen van 4 naar 5 miljoen kilo fosfaat. De komende weken wordt onderzocht welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Een mogelijkheid is dat het voerspoor verder wordt aangescherpt. Het exacte reductieprogramma voor de derde periode wordt dan tevens vastgelegd. Hierover is tot nu toe aangegeven dat dit maximaal 20 procent zal zijn, tegenover 5 en 10 procent in de eerste 2 perioden van dit jaar. Melkveehouders die meer dan 10 procent zijn gegroeid, kunnen hier nu al tijdig op inspelen.
Stoppersregeling
Voor de stoppersregeling hebben zich inmiddels 497 bedrijven aangemeld, met in totaal bijna 33.000 GVE’s. Inmiddels is het aantal GVE’s op deze bedrijven met bijna 4.000 stuks verminderd. De stoppersregeling levert wel minder stoppers op dan aanvankelijk gedacht. Dit omdat er geen derde opstelling komt.
Vanwege een lichte groei in de pluimvee- en varkenssector neemt de uitstoot van fosfaat, buiten de melkveesector, wel licht toe.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874294/Fosfaatreductieplan-werpt-vruchten-af-]Fosfaatreductieplan werpt vruchten af[/url]
Walgelijk zoveel gezonde en jonge dieren naar de slacht en WAARVOOR ? Zie nu de pluimvee en varkenssector breidt gewoon nog uit NLTO word WAKKER !!!!!Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874294/Fosfaatreductieplan-werpt-vruchten-af-]Fosfaatreductieplan werpt vruchten af[/url]