Melkveehouders kunnen zich nog steeds aanmelden voor de subsidie beëindiging melkveehouderij. De eerste ronde was binnen één dag overtekend, maar voor ronde 2 is de animo een stuk lager. Wat daarbij meespeelt, is de melkprijs in combinatie met de relatief lage verkoopprijzen voor vee.
In de eerste ronde leverde de stoppersregeling nog 1.200 euro per melkkoe op. In ronde 2 komt de premie niet verder dan 730 euro per koe. Dit komt mede doordat de zuivelsector geen bijdrage van 10 miljoen euro mag leveren. Een bedrag dat werd opgehaald via de verhoogde bijdrage aan ZuivelNL, maar later in strijd bleek te zijn met de regels rondom staatssteun.
Op 8 mei openstelling
Maandag 8 mei ging de regeling open en tot 14 mei 2017 kan er een beroep op gedaan worden. Lubbert van Dellen, van accon avm, liet eerder al aan Boerenbusiness weten dat hij denkt dat degenen die wilden stoppen, die kans al grepen in de eerste ronde van de stoppersregeling.
Om mee te doen aan de stoppersregeling wordt uitgegaan van het aantal stuks vee op 26 april 2017. Alleen wanneer er op 1 oktober 2016 minder vee aanwezig was, geldt die datum. Dit houdt ook in dat degenen die voor de eerste peildatum al meedoen, stappen hebben gezet om een heffing/boete voor de maanden maart en april te voorkomen.
Voor degenen in de eerste ronde was er de mogelijkheid om een alternatieve inzet voor de grond te bedenken, maar nu het teeltseizoen al is begonnen is dat voor degenen in de tweede ronde een stuk lastiger.
Een andere factor die meespeelt, is de combinatie van de melkprijs en de veeprijzen. Bunnik noteerde in week 19 hogere prijzen voor slacht- en worstkoeien. De export van koeien, die langer dan 5,5 maand drachtig zijn, is deze ronde wel toegestaan. Mits die direct van het bedrijf worden geëxporteerd. Doorgaans vragen de exportlanden eerst om een kortere of langere periode van quarantaine, voordat de dieren welkom zijn. Daarmee is het maar de vraag welke landen opstaan voor dieren die direct van het melkveebedrijf komen.
Voor wie is het interessant?
Alles bij elkaar is de regeling alleen nog interessant voor degenen die alsnog besloten heeft om over te stappen op een ander bedrijfsmodel (bijvoorbeeld opfok van jongvee). Het wordt nog maar de vraag hoeveel melkveehouders er uiteindelijk voor kiezen om mee te doen aan deze ronde.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.