Met ministerie van EZ

Sector druk in overleg over jongveegetal

11 Mei 2017 - Esther de Snoo - 2 reacties

De sectorpartijen LTO, NMV, NZO, Nevedi en de banken zijn volop in overleg met het ministerie van Economische Zaken over een alternatief voor het jongveegetal. Dat blijkt uit navraag van Boerenbusiness.

Diverse alternatieven liggen op tafel voor het jongveegetal, de derde wijziging in de Regeling Fosfaatreductie 2017 voor melkveehouders. Dit houdt in dat afvoer van jongvee alleen telt wanneer er ook melkkoeien worden afgevoerd. 

We onderzoeken alternatieven, maar makkelijk is het niet

Alternatieven onderzoeken
Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij: 'We onderzoeken alle mogelijke alternatieven die op tafel liggen, maar het is wel lastig. We werken er hard aan om zo snel mogelijk met een gedegen alternatief te komen. Misschien is dat al voor dit weekend.'

Iets minder optimistisch is Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbod (NMV): 'Op zijn vroegst verwacht ik begin volgende week pas en een uitkomst. We werken er hard aan maar gemakkelijk is het inderdaad niet.'

Afgelopen weekend maakte Frans Keurentjes, voorzitter van het bestuur van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina, bekend op zoek te willen gaan naar een alternatief. Het ministerie had verzuimd om het jongveegetal en de impact af te stemmen met de melkveesector.

De verschillende sectorpartijen adviseren de melkveehouders door te gaan met de reductie zonder rekening te houden met het jongveegetal.

Wijziging heeft veel impact op de bedrijfsstrategie

Veel onvrede en boosheid
Na de invoering van het jongveegetal ontstond veel onvrede en boosheid bij de melkveehouders, omdat deze wijziging hun bedrijfsstrategie plotseling doorkruist.  

De introductie van het jongveegetal betekent ook dat de afvoer van jongvee alleen telt als reductie wanneer naar ratio melkkoeien weggedaan worden. Als peildatum geldt hier 28 april 2017 voor. Datzelfde geldt ook voor de afvoer via dood, slacht of export. Het heeft in eerste instantie vooral gevolgen gehad voor de export van drachtige vaarzen. Hier vonden op 28 april al de nodige afzeggingen voor plaats.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Mart 11 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874471/sector-druk-in-overleg-over-jongveegetal][/url]
Wie is 'DE SECTOR'? Ik heb altijd gedacht dat dit de daadwerkelijke melkveehouders zijn. Echter de meeste melkveehouders in mijn omgeving zijn helemaal klaar met het fosfaatreductieplan/ fosfaatrechten.
Momenteel hebben 'DE SECTORPARTIJEN' weinig oog voor hun leden. Triest dat alles toch doorgedramd wordt onder het mom van 'DE SECTOR'.
bram 11 Mei 2017
Gewoon een brief naar RVO sturen als je een investering hebt gedaan in 2015 Ze kunnen hier gewoon niet omheen i.v.m. de uitspraak van de rechter.
Van Dam kan wel mooi roepen dat hij in hoger beroep gaat maar dat lukt hem dit jaar niet meer. Verder geen vee meer afvoeren en gewoon doorboeren.
Jan 12 Mei 2017
Frieslandcampina is het grootste probleem, die kunnen de melk niet goed verwerken. En het komt hun nu wel heel goed uit, dat er fosfaat gereduceerd moet worden.
Met het jongveegetal wordt het nog duidelijker dat Frieslandcampina alle regels er door drukt, want in jongvee opruimen of verplaatsen, reduceer je als melkveehouder natuurlijk gewoon GVE s(fosfaatproductie)
Maar dat valt bij Frieslandcampina niet goed, die willen maar 1 ding minder melk.
Laat ze het met hun eigen leden oplossen!
In plaats van de hele sector er mee lastig te vallen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden