Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Over het eerste kwartaal van 2017 presteert de veehouderij het om een nieuw record te behalen in de export van levende dieren, vlees en zuivel. Dat schetsen de cijfers van het CBS. Over 2015 en 2016 liepen de resultaten juist iets terug, maar nu kan er weer een comeback gemaakt worden.
De totale exportwaarde van vlees, zuivel en levende dieren komt over het eerste kwartaal uit op 4,9 miljard euro. Vlees en vleesproducten nemen hierin een aandeel van 44 procent voor hun rekening. Zuivelproducten volgen ook met een aandeel van 44 procent. Wanneer er naar de cijfers achter de komma gekeken wordt, blijkt vlees net iets meer om te zetten.
Nieuwe grens doorbroken
De exportresultaten voor vlees onderstrepen het betere sentiment in onder meer varkens. Daar wordt vooral geprofiteerd van de vlucht die de export naar China, de Filippijnen en Zuid-Korea genomen heeft. De export van varkensvlees profiteert, maar ook pluimveevlees lift mee. Rundvlees blijft meer binnen de Europese grenzen. In totaal leveren de eerste 3 maanden van 2017 een tussenstand op van 2,18 miljard euro. Hiermee breekt de vleesexport voor het eerst in het eerste kwartaal door de 2,1 miljard euro heen.
Niet alleen de afzet van vlees kent een vliegende start, ook de afzet van zuivelproducten floreert. De Nederlandse producten boeken een nieuw hoogtepunt van 2,17 miljard euro. Dat is een combinatie van hogere prijzen en een groter volume. Daarmee wordt een plus van 16,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2016.
Afzet levende dieren
Het laatste product dat scoort blijkt de afzet van levende dieren. Hier geen hoogtepunt, want in 2013 werd net iets meer verdiend aan deze tak van sport. Vooral doordat er in januari meer verdiend kon worden aan het vee. Toen leverde de export 0,2 miljard euro op. In totaal bracht het eerste kwartaal 2017 0,55 miljard euro op.
Voor het tweede kwartaal zijn de verwachtingen nog hoger, omdat dan de Regeling fosfaatreductie 2017 een grote rol speelt. In het eerste kwartaal leverde dit alleen actie op voor maart. De tussenstand over periode 1 werd pas opgemaakt in april. Daar bovenop belemmerde regelgeving in eerste instantie de inzet van quarantainestallen. Dit werd pas later gerepareerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.