Liquiditeitsmonitor toont aan

Melkveebedrijven noteren rode cijfers

25 Juli 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 12 reacties

Melkveebedrijven stonden eind juni gemiddeld vaker in het rood. Het gaat om een bedrag van €6.600 op de rekening-courant. De bedrijven laten een verslechtering zien van €1.100 ten opzichte van de maand april. Dat blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van ABN Amro. 

In de maand april stonden de bedrijven gemiddeld €5.500 euro in het rood. Oftewel: een verslechtering van €11 per melkkoe. Daarentegen was het bedrag in de maand mei nog lager en stonden melkveehouders gemiddeld €10.100 in het rood op de rekening-courant. 

Hogere opbrengsten konden het verschil niet compenseren

Verbetering ten opzichte van vorig jaar
De oorzaak van deze daling komt doordat er in de maanden mei en juni meer geïnvesteerd is, maar ook omdat er meer afgelost is. Ook liep de ontvangst van de betalingsrechten voor sommige bedrijven wat vertraging op. Echter, de hogere melkopbrengsten konden het verschil niet compenseren. 

Wanneer we dit vergelijken met vorig jaar, zien we een flinke verbetering. In juni 2016 stonden de bedrijven namelijk gemiddeld €15.200 in het rood op de rekening-courant. Dat is een verbetering van maar liefst €8.300. 

Harm Folkers, sectorspecialist Melkveehouderij bij ABN Amro, is zeker niet ontevreden met dit resultaat. "Het gaat om een minimale wijziging ten opzichte van een eerdere periode, maar het bedrijfssaldo ligt sinds lange tijd weer wat boven het langjarig gemiddelde."

Spanning zal voorlopig nog wel even voelbaar blijven

Komende periode
Volgens Folkers zal de melkprijs in de komende periode nog wat verder aantrekken. "Echter, ook hier zullen kosten voor gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld voor ruwvoer of eigen voederwinning. Daardoor zal de spanning op de liquiditeit alsnog voelbaar blijven", weet de sectorspecialist. 

De Liquiditeitsmonitor
De Liquiditeitsmonitor is een samenwerking tussen ABN Amro, Wageningen Economic Research en het ministerie van Economische Zaken. De monitor brengt per maand de ontwikkelingen van de rekening-courant in beeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
mdb 25 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875282/melkveebedrijven-noteren-rode-cijfers][/url]
Met andere woorden, een melkprijs van boven de 35 cent, is niet toereikend, voor een gezonde bedrijfsvoering!

Het is te triest voor woorden. Volgend jaar flikkert de prijs omlaag en dan... nog verder het moeras in.
Zielig om koeien te melken!!
mdb 25 Juli 2017
nb. ook prachtig om alles op straat te gooien!!
Mijn buurman de timmerman, daar zie je geen cijfers van op internet, en zo hoort het.

Bij die boertjes moet alles maar op straat bah
Johan 25 Juli 2017
Heel terechte opmerking mdb. Zou terecht opmerking van het jaar mogen genoemd worden. Inderdaad iedereen vindt het maar normaal dat het inkomen van de boer op straat gegooid wordt. Maar meer en meer inkomens worden onrechtstreeks op straat gegooid. Of dat het resultaat is van de socialistische maatschappij waarin we leven of van de evolutie naar een luxe-maatschappij, is een andere discussie. Het resultaat zal niet min zijn. Wie nu nog niet overtuigd is dat landbouwer worden zo goed als geen zin meer heeft, is ofwel totaal onbekwaam ofwel super begaafd en behoort tot de toppers in de boerenstiel. Men moet wel beseffen dat de boerenstiel een slavenstiel is, niet meer, niet minder en misschien is het wel goed dat de buitenwereld dat eens goed gaat beseffen voordat er nog meer goedmenende jonge mensen, onvoorbereid, in dit beroep stappen.
Jan 25 Juli 2017
Krijgt die buurman (timmerman) ook subsidie? Dacht het niet!
andre vw 25 Juli 2017
Dag Jan,

Als een boer net zoals een timmerman ook 50,00 per uur zou kunnen verdienen, dan had hij ook geen subsidie nodig.
Goedkoop eten houd heel de economie in de benen.
Thomas 25 Juli 2017
Noteerde rode cijfers.
Ard Eshuis 25 Juli 2017
Hier waarschijnlijk de laatste generatie boeren, altijd dat gemekker over die zgn subsidie... Kunnen beter uit de staatsruif gaan eten...
info 25 Juli 2017
Over subsidie gesproken weten alle burgers wel dat alle milieuorganisaties bestaan van subsidie en er eigenlijk niks voor terugdoen een boer geeft alle burgers nog op de een of andere manier er eten voor terug aan die burger. wie is hier dan de verkwanselhaar van ook burger geld. En dan nog door onze dierenpartijen voor rotte vis worden uitgemaakt omdat de boer ze eten geeft, schandalig als je er goed over nadenkt.
vanplateringen 25 Juli 2017
Koeieboeren moeten eens op houden met altijd maar te klagen. Ondertussen pakken ze een best inkomen per jaar.
Eijden 25 Juli 2017
Het begrip subsidie wil ik graag uitleggen. De inkomens steun is een vergoeding voor de opgelegde extra eisen waaraan je als veehouder verplicht bent om aan te voldoen. Haal de zogenaamde inkomens steun eraf, inclusief de bijbehorende regelgeving, dan gaat het rendement met sprongen omhoog.( overigens geloof ik niet dat dit de oplossing is).
Te tweede, de interventie is geen subsidie! De overheid is verplicht om voor 6 mnd voedsel voorraad te hebben bij eventuele calamiteiten. Hier verdient de overheid ook aan, ze kopen in op een laag niveau( dat hoor je ook op het nieuws) en ze verkopen weer als de markt is aangetrokken.( dat hoor je dan weer niet) Trekt de markt niet aan en de houdbaarheid komt in het geding, dan wordt het doorgeschoven naar de afdeling ontwikkelingshulp. Ook dit is een verplicht item voor de regering. Dusss, wat heet subsidie???
Student 26 Juli 2017
Suggestive negatieve titel, want over de lange termijn bekeken gaat het flink de goede kant op. Dat had ook in de titel kunnen staan.
Abonnee
Polderaar 26 Juli 2017
mdb schreef:
nb. ook prachtig om alles op straat te gooien!!
Mijn buurman de timmerman, daar zie je geen cijfers van op internet, en zo hoort het.

Bij die boertjes moet alles maar op straat bah

Tenzij je timmerende buurman zwart beunt staat hij netjes bij de KvK geregistreerd en kun je waarschijnlijk daar cijfers vandaan halen.
paul 26 Juli 2017
Student schreef:
Suggestive negatieve titel, want over de lange termijn bekeken gaat het flink de goede kant op. Dat had ook in de titel kunnen staan.



dat kon nog wel eens tegenvallen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden