In de komende 10 jaar stijgt de melkproductie met 22%, zo stellen de FAO en de OESO in hun agrarische vooruitzichten. De oorzaak is een stijgende consumptie, wat op de middellange termijn tot prijsstijgingen zal leiden.
In 2016 zijn de melkprijzen vanaf het tweede kwartaal gaan stijgen. Dit was vooral een gevolg van de betere boter- en kaasprijzen. De stijging van die prijzen kwam door de ineenstorting van de productie in Australië en Nieuw-Zeeland, Argentinië en de EU. Dit terwijl de wereldwijde vraag naar botervet en kaas juist toenam.
Extra melkproductie
Ten opzichte van de referentieperiode 2014-2016 wordt gerekend op een stijgende melkproductie van 178 miljoen ton, oftewel 22%. Circa driekwart van de toename van de productie komt, naar verluidt, op het conto van ontwikkelingslanden. Hiervan zullen Pakistan en India bijna een derde deel voor hun rekening nemen.
De wereldwijde productie van volle melkpoeder zal groeien met 1,9% per jaar. De productie van boter en magere melkpoeder zullen sneller groeien, met respectievelijk 2% en 2,5% per jaar. De productie van kaas stijgt naar verwachting met 1,4 % per jaar.
Stijging consumptie zuivelproducten
In Westerse landen geven consumenten de voorkeur weer aan boter en melkvet in plaats van vervangende plantaardige producten. In ontwikkelingslanden zal, door hogere inkomens en toename van de bevolking, de consumptie van zuivelproducten toenemen. De consumptie van zuivelproducten stijgt gemiddeld tot 20,2 kilo melk per hoofd van de bevolking. Voor het Westen betekent dit een consumptie van 21,4 kilo in 2026. In ontwikkelingslanden wordt gerekend op 13,2 kilo per inwoner.
Prijsverhoging
Tussen de periode 2014-2016 en 2026 zal het aandeel van de zuivelexport vanuit de EU stijgen van 24% naar 28%. Uitgaande van een lage melkprijs in 2016 stijgt de wereldwijde vraag en kunnen de zuivelprijzen op middellange termijn aantrekken. De prijs van kaas zal volgens de FAO met 38% toenemen. De prijs van melkpoeder stijgt waarschijnlijk langzamer, als gevolg van het trage herstel van de Chinese vraag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875289/melkproductie-gaat-behoorlijk-stijgen][/url]