Consumptie stijgt mee

Melkproductie gaat behoorlijk stijgen

25 Juli 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 3 reacties

In de komende 10 jaar stijgt de melkproductie met 22%, zo stellen de FAO en de OESO in hun agrarische vooruitzichten. De oorzaak is een stijgende consumptie, wat op de middellange termijn tot prijsstijgingen zal leiden.

In 2016 zijn de melkprijzen vanaf het tweede kwartaal gaan stijgen. Dit was vooral een gevolg van de betere boter- en kaasprijzen. De stijging van die prijzen kwam door de ineenstorting van de productie in Australië en Nieuw-Zeeland, Argentinië en de EU. Dit terwijl de wereldwijde vraag naar botervet en kaas juist toenam.

Pakistan en India gaan grootste stijging laten zien

Extra melkproductie
Ten opzichte van de referentieperiode 2014-2016 wordt gerekend op een stijgende melkproductie van 178 miljoen ton, oftewel 22%. Circa driekwart van de toename van de productie komt, naar verluidt, op het conto van ontwikkelingslanden. Hiervan zullen Pakistan en India bijna een derde deel voor hun rekening nemen.

De wereldwijde productie van volle melkpoeder zal groeien met 1,9% per jaar. De productie van boter en magere melkpoeder zullen sneller groeien, met respectievelijk 2% en 2,5% per jaar. De productie van kaas stijgt naar verwachting met 1,4 % per jaar.

Stijging consumptie zuivelproducten
In Westerse landen geven consumenten de voorkeur weer aan boter en melkvet in plaats van vervangende plantaardige producten. In ontwikkelingslanden zal, door hogere inkomens en toename van de bevolking, de consumptie van zuivelproducten toenemen. De consumptie van zuivelproducten stijgt gemiddeld tot 20,2 kilo melk per hoofd van de bevolking. Voor het Westen betekent dit een consumptie van 21,4 kilo in 2026. In ontwikkelingslanden wordt gerekend op 13,2 kilo per inwoner.  

Prijsverhoging
Tussen de periode 2014-2016 en 2026 zal het aandeel van de zuivelexport vanuit de EU stijgen van 24% naar 28%. Uitgaande van een lage melkprijs in 2016 stijgt de wereldwijde vraag en kunnen de zuivelprijzen op middellange termijn aantrekken. De prijs van kaas zal volgens de FAO met 38% toenemen. De prijs van melkpoeder stijgt waarschijnlijk langzamer, als gevolg van het trage herstel van de Chinese vraag. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jeroen 25 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875289/melkproductie-gaat-behoorlijk-stijgen][/url]
stelletje broodetende profeten hetzelfde hoorden we in 2015 en wat gebeurde ??? we weten het allemaal. En nu gaat het weer wat beter en daar komen de banken weer met hun mooie verhaaltjes Het is niets anders dan leugen en bedrog wat jullie banken brengen!!!!
Er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat weer fout.
DD 25 Juli 2017
Sa is t mar krekt, en net oars
mdb 26 Juli 2017
Daar gaan we weer, meneer doet ff een paar non uitspraken die nergens toe doen!
En nu rap 3 weken naar de costa! lekker lamballen.

En de boertjes ploeteren lekker door voor paar rot centen
Ae 26 Juli 2017
Voor diegene die een gezin hebben ..zet hun op de eerste plaats en geniet ervan en je bedrijf op de tweede plek en laat je niet verleiden door dit soort domme praat..het belang dat jij je bedrijf op de eerste plaats zet is groter dan je kinderen..je gaat echt niet meer verdienen..dat lijkt allemaal..maar dat zijn luchtkastelen wat zij voorspiegelen. .en als het zo ver is dan is jouw gezin vijf jaar ouder..en weet vijf jaar gemist..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden