Door hoge boterprijs

Voedselprijsindex toont opnieuw stijging

8 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

De wereldvoedselprijzen zijn voor de derde maand op rij gestegen. De stijging wordt met name veroorzaakt door de hoge prijs van boter en de stijgende vraag naar kaas. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de Verenigde Naties (VN).

De zuivelprijsindex van de FAO steeg in juli met 3,6% ten opzichte van de maand juni. Er was zelfs een stijging van 52,2% ten opzichte van juni 2016. Het hoogtepunt is volgens de FAO nog niet bereikt. "Ondanks deze behoorlijke stijgingen noteert de index nog altijd 21% lager dan op het hoogtepunt van februari 2014."

Boterprijs bereikt recordhoogte in Europa

Boterprijs bereikt records
De toenemende vraag naar boter heeft de prijzen in juli naar een hoogtepunt geduwd. Daardoor is het gat tussen de boterprijzen en de andere zuivelprijzen groter geworden. 

De wereldwijde boterprijzen stegen in juni met prijzen tussen de $900 en $1.300 per ton. Ook bereikte de boterprijs in die maand een recordhoogte van $6.100 per ton in Europa. Volgens de marktanalyse van de U.S. Dairy Export Council (USDEC) zullen de prijzen in juli nog verder stijgen.

In Oceanië was een prijsstijging zichtbaar van maar liefst 104%. Daarmee verdubbelt het land de boterprijs ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "De hoge prijzen zorgen er voornamelijk voor dat de boter op de binnenlandse markt verkocht wordt. Daar zitten namelijk de kopers die zich het meeste kunnen veroorloven. Een gevolg is dat er daardoor minder boter beschikbaar is voor export."

De stijgende boterprijzen en de dalende prijzen voor volle melkpoeder scheppen de verwachting dat de boterproductie in de tweede helft van 2017 in de VS, Europa en Oceanië opgeschroefd zal worden. 

Vraag naar kaas neemt toe
Ook de export van kaas is de afgelopen periode flink toegenomen. Zuid-Korea kocht 11% meer kaas in, China 25% meer en Zuidoost-Azië noteerde een stijging van 12%. In Rusland nam de import van kaas met 50% toe, ten opzichte van 2016. Dit terwijl er tot december 2018 een verbod geldt op Westerse landbouwproducten.

Interventieverkoop heeft negatief effect op de prijs

Echter, de prijs van magere melkpoeder is de laatste periode vooral dalende. "Dit wordt met name veroorzaakt door de slechte vraag naar het product en het feit dat de Europese Unie meer uit interventie gaat verkopen", aldus de FAO. 

De dalende vraag naar magere melkpoeder zorgt ervoor dat er momenteel een overschot is van 352.000 ton. Hierdoor worden prijsstijgingen behoorlijk beperkt. Als gevolg daarvan hebben Australië en Argentinië de import van magere melkpoeder verlaagd met respectievelijk 42% en 72% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wilt u de melk-, kaas- en boterprijzen nauwlettend in de gaten houden? Neem een abonnement op Melk & Voer Pro!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden