Doelstelling Tweede Kamer

Weidegang verhogen tot 80 procent in 2020

1 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 2 reacties

In het rapport 'Maatregelen om weidegang te bevorderen' van CLM Onderzoek en Advies en Wageningen University & Research (WUR) worden 6 manieren geschetst om weidegang op melkveebedrijven te bevorderen. Oud-staatssecretaris Martijn van Dam heeft dit rapport op 30 augustus naar de Kamer gestuurd.

Het onderzoek is in eerste instantie uitgevoerd naar aanleiding van 2 moties in de Tweede Kamer. Daarbij werd een Kamerbrief over de wettelijke verankering van weidegang controversieel verklaard. 

Het rapport moet ervoor zorgen dat in 2020 ongeveer 80% van de melkveebedrijven weidegang toepast. In het rapport van het CLM en de WUR worden 6 voorbeeld uitgewerkt op basis van haalbaarheid, uitvoerbaarheid en termijn. Het gaat om de volgende onderdelen:

  1. Een gerichte communicatie,
  2. Het bieden van voordelen aan weiders,
  3. Het verhogen van de weidepremie,
  4. Weidegang als voorwaarde voor uitbreiding,
  5. Een korting op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB),
  6. Verplichting van weidegang vanuit de overheid.

Tekst gaat verder onder de tabel.Gerichte communicatie wordt als meest effectief beschouwd.
B
ron: CLM

1. Een gerichte communicatie
De communicatie met veehouders, die nog niet weiden, moet beter worden. Dit om ervoor te zorgen dat zij uiteindelijk ook gaan weiden. Meerdere zuivelbedrijven proberen dat al door de voordelen van weidegang duidelijk te maken. Ook hoort hier het begeleiden van bedrijven die onlangs gestart zijn met weidegang bij. 

2. Het bieden van voordelen aan weiders
Het tweede punt is het bieden van voordelen aan weiders. Enkele voorbeelden daarvan zijn een voorkeurspositie bij extra pachtgronden of de mogelijkheid tot het bedrijfsspecifiek verantwoorden van de fosfaatrechten. Daarbij kunnen de melkveehouders dan in aanmerking komen voor rechter uit de fosfaatbank. 

Extra rechten uit de fosfaatbank verkrijgen

Een vrijstelling op het scheurverbod of het toestaan van mestaanwending met een sleepvoet zou ook tot de voordelen voor weiders kunnen behoren. 

3. Het verhogen van de weidepremie
Ook zou het verhogen van de weidepremie tot de maatregelen kunnen behoren voor het bevorderen van weidegang in Nederland. Melkveehouders zouden hierdoor eerder bereid zijn om weidegang toe te passen. 

De zuivelfabrieken moet kijken op welke manier zij deze maatregel kunnen toepassen en hoe hoog de weidepremie dan zou moeten zijn.

4. Weidegang als voorwaarde voor uitbreiding
De financiële gevolgen van deze maatregel zijn op de korte termijn beperkt. Echter, bij uitbreiding zullen bedrijven wel met eventuele financiële consequenties rekening moeten houden. Bedrijven kunnen hun bedrijf dan alleen uitbreiden door ontheffing aan te vragen of door meer weidegang toe te passen. 

5. Een korting op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
Bij deze maatregel worden melkveehouders, die nog niet beweiden, gekort op hun betalingsrechten. Bedrijven die wel beweiden krijgen dan een hogere premie dan de bedrijven die dat niet doen. 

De doeltreffendheid van deze maatregel is afhankelijk van de hoogte van de korting. Een maatregel als deze kan op zijn vroegst worden ingevoerd met het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dat is dus pas vanaf 2021. 

6. Verplichting van weidegang vanuit de overheid
Deze maatregel is behoorlijk ingrijpend. Het betekent dat alle melkveebedrijven 120 dagen en 6 uur beweiding moeten toepassen. Hierdoor zullen knelgevallen ontstaan, omdat beweiding voor een groot aantal bedrijven onmogelijk is. Een voorbeeld van zo'n bedrijf is een bedrijf met een te kleine huiskavel of het ontbreken daarvan. 

Het volgende kabinet is aan zet
Van Dam heeft in een reactie laten weten dat hij een reactie op dit onderzoeksrapport overlaat aan het nieuwe kabinet. 

Het hele rapport is hier te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 2 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875746/weidegang-verhogen-tot-80-procent-in-2020][/url]
Ze beginnen nu echt wel door te slaan
peter 5 September 2017
Geef de koe de keuze en ze blijft binnen.
schoenmakers1 5 September 2017
Beste Peter, de koe blijft alleen binnen in een stal die goed in orde is, voor het dierwelzijn zou het goed zijn om permanent opstallen verplicht te maken, zouden de brassers die weidegang nodig hebben om de slechte stal te camoufleren buiten spel zetten.
Immers iedere koe staat voor meer als de helft van haar leven op stal, dus subsidie voor volledig opstallen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden