EEX en GDT initiatiefnemers

Mogelijk Europese internetveiling voor zuivel

4 September 2017 - Wouter Baan

Er komt mogelijk een Europese variant van de Global Dairy Trade (GDT). De European Energy Exchange (EEX) en de GDT hebben een intentieovereenkomst ondertekend en gaan de mogelijkheden voor een Europese internetveiling onderzoeken.

De beide partijen gaan de komende maanden met kopers en verkopers van zuivelproducten in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken voor een veiling van Europese zuivelproducten.

Volgens Sascha Siegel, directeur agrarische grondstoffen bij EEX, kan de zuivelketen profiteren van een nieuw afzetkanaal voor de export. Mocht het zover komen, dan ontstaan er nieuwe tools voor prijsrisico's. Ook GDT-directeur Eric Hansen is enthousiast over de mogelijkheden.  

Nieuwe tool voor risicomanagement 

Wie zijn de initiatiefnemers?
Via de EEX in Leipzig (Duitsland) worden sinds mei 2015 termijncontracten van magere melkpoeder, weipoeder en boter verhandeld. De verhandelde volumes hebben sindsdien meerdere records gevestigd en tonen gestage groeicijfers.

De GDT is onderdeel van Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra. De GDT is een tweewekelijkse internetveiling van producten die door Fonterra worden aangeboden. In 2011 kreeg Dairy America, een grote poederproducent, als tweede partij toegang tot het platform. Inmiddels zijn diverse grote zuivelverwerkers aanbieders op de internetveiling. Het platform telt 520 geregistreerde kopers uit meer dan 80 landen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Analyse Zuivelbusiness

Global Dairy Trade strooit met stevige verhogingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden