Oprichter: FrieslandCampina

Jumpstart krijgt subsidie voor monomestvergisters

14 September 2017 - 3 reacties

Coöperatie Jumpstart, opgericht door FrieslandCampina, krijgt €130 miljoen SDE+-subsidie voor het plaatsen van 103 monomestvergisters op melkveebedrijven. Dat heeft minister Henk Kamp, Economische Zaken, woensdag 13 september bekendgemaakt. 

Voordat alle melkveebedrijven de monomestvergisters geplaatst krijgen, worden er een aantal varianten getest. Dit om er zeker van te zijn dat de monomestvergisters aan de technische en economische verwachtingen voldoen. De overige mestvergisters zullen vanaf de zomer van 2018 geplaatst worden.

Bijdragen aan de doelstelling voor klimaatneutrale groei

Verminderen van CO2-uitstoot
FrieslandCampina wil met dit initiatief de CO2-uitstoot verminderen en hoopt daarmee bij te dragen aan de doelstelling voor klimaatneutrale groei in 2020. Daarvoor moet het gebruik van natuurlijke bronnen, zoals water, grondstoffen en fossiele brandstoffen afnemen. 

Monomestvergisters dragen helpen bij aan het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Dit doordat zij methaan verminderen, maar ook door het feit dat er groene stroom wordt opgewekt. Daarnaast is het zuivelconcern actief bezig met zonnepanelen, aardwarmte en energiebesparing.

Elektriciteit gebruiken
Naast het gebruik van de energie op het eigen bedrijf, zal een deel van de stroom worden gebruikt voor de productlocaties en kantoren van FrieslandCampina. Met de ruim 100 installaties wordt een reductie behaald van 70.000 ton CO2-eenheden. Dat staat gelijk aan de werking van 670.000 zonnepanelen. 

Wie kan zich aanmelden?
Jumpstart heeft momenteel 68 leden, die als eerste in aanmerking komen voor de subsidie. De overige subsidies worden toegekend aan nieuwe leden. Echter, dit gaat wel op volgorde van inschrijving. Ook niet-leden van FrieslandCampina kunnen lid worden van de nieuwe coöperatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Fortissimo 14 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875890/jumpstart-krijgt-subsidie-voor-monomestvergisters][/url]
Mijn felicitaties aan de 68 bedrijven die zich gekwalificeerd hebben voor de subsidie van minister Kamp. Ik zou zeggen snel aan de gang, dan kunnen we nog in het jaarverslag in maart 2018 melding hiervan maken, om de goede sier te maken bij onze afnemers.
Ton Westgeest 15 September 2017
Jammer ik kan helaas niet zo optimistisch zijn. FC is een bedrijf met onnoemelijk veel schulden, weliswaar bij eigen leden, maar toch... Het lijkt erop ze met al deze zaken van zonnepanelen, monovergisters en druk doen waar ze niets mee te maken hebben, een mist willen creëren over een debacle in China, Pakistan en het bouwen van veel te grote capaciteit in productie en in hoofdkantoren. De coöperatie is hier niet voor opgericht. Het is geen investeerder of een energieproducent....De leden houden we mak met een puntenstelsel en we doen er nog een kringloopwijzertje bij... Dan zijn die boeren al blij dat ze mogen blijven leveren!
Ga nu eens doen waarvoor jullie zijn opgericht, maak jullie bestuursleden nu eens hoofdelijk verantwoordelijk dan voorkom je al veel kwaad....
Zorg nu eens dat het geld van jullie boeren niet in een Chinees moeras wegzakt. Jullie zijn niet slimmer dan een Chinees
geert 30 September 2017
In sommige gemeenten is het moeilijk om vergunning te krijgen voor een monomestvergister,omwonenden maken bezwaar. Wat doet FC hieraan ?
Ton Westgeest 1 Oktober 2017
Ja Geert daar hebben ze ook iets op gevonden,,,,na achten bellen dan komt de afdeling 'cleaning' de omwonenden te helpen elimineren. Wat denk je nou? Heb je ze nu overal voor nodig?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Agribusiness

FrieslandCampina gooit topstructuur om

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Analyse Energie

Hogere dieselprijs door Rusland en Venezuela

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox