Ingesteld door LTO en NZO

Commissie zoekt naar definitie grondgebonden

10 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 3 reacties

De invulling van de term 'grondgebondenheid' in de melkveesector staat volop ter discussie. Daarom hebben NZO en LTO een commissie samengesteld die duidelijkheid moet geven. Dat maken de partijen op 9 oktober bekend.

De commissie moet duidelijkheid geven over waar het begrip grondgebondenheid in de melkveehouderij voor staat. Dat is van belang voor de melkveehouderij, zo vinden de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO. 

Duidelijkheid over de definitie van grondgebondenheid 

Daarnaast heeft de commissie de opdracht om aan te geven op welke wijze de sector grondgebondenheid kan realiseren. Hierbij zijn weidegang, dierenwelzijn, biodiversiteit, klimaat en energie de belangrijkste uitgangspunten.

Perspectief voor de toekomst
De initiatiefnemers van de commissie hebben vooraf aangegeven zich aan het advies te houden. Het is voor beide partijen een voorwaarde dat de commissie een breed gedagen visie op grondgebondenheid ontwikkelt. Die visie moet moet melkveehouders een perspectiefvolle toekomst bieden. De leden moeten hierbij zoveel mogelijk partijen betrekken. 

De commissie is ondertussen gevormd en bestaat uit 10 personen, afkomstig uit de melkveehouderij, de zuivelsector, de overheid, natuur- en milieuorganisaties en het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). De voorzitter van de commissie is Ton Loman, voormalig CEO van Agrifirm.

2 commissies
Enkele weken geleden werd al bekend dat het ook het Netwerk Grondig een commissie heeft opgericht. Het Comité Gras wil de definitie van grondgebondenheid ook bestendigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
ekofrys 10 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876141/commissie-zoekt-naar-definitie-grondgebonden][/url]
NZO en LTO denken als je hen de laatste tijd volgd dat ze samen alles kunnen bepalen in veehoudend Nederland en andere clubs zo buiten spel kunnen zetten.
andre vw 10 Oktober 2017
Commissie zoekt naar definitie.

Volgens mij bestaat die al .
Volgens RVO was ik in 2015 grondgebonden.
Gaan NZO en LTO het wiel opnieuw uitvinden??

Nog even en een paard wordt ook een melkkoe. (letterlijk)
durk 10 Oktober 2017
Waarom hebben LTO-NZO geen samenwerking gezocht met Comité Gras (van Netwerk Grondig) en NMV, maar daarentegen wel met 2 leden van CLM en PvdD in deze commissie die bindend de definitie gaat vaststellen.
Vooral Netwerk Grondig heeft goede contacten met de politiek in Den Haag.
Buren grond 10 Oktober 2017
Alles prima, als de grond van de buren ook maar meetelt!! De definitie grondgebondenheid voegt niets toe. Als het zo gaat werken dat alleen de grond meetelt die op de G.O. vermeld staat wordt het niets. Het merendeel van de extra grond wordt gehuurd. Het zal de huur prijs sterk doen verhogen, de bedrijven die de prijs kunnen betalen zullen de nieuwe huurders worden. Weer een redenen dat boeren elkaar in de haren kunnen vliegen. Grondgebonden landbouw is het speeltje van de linkse politiek. Jammer dat er boeren zijn die deze politiek steunen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden