BB Landbouwcongres

'Slachtoffergedrag past niet bij melkveehouder'

7 December 2017 - Herma van den Pol - 14 reacties

Melkveehouders hebben nog grote stappen te zetten, zo zei Lubbert van Dellen, commercieel directeur bij Accon avm, op het Nationaal Economisch Landbouw Congres. "Het is tijd om te stoppen met slachtoffergedrag en je eigen plaatje compleet te maken."

Nog altijd domineren de fosfaatrechten de keukentafelgesprekken. Logisch, want het is een ingrijpende, en op diverse plaatsen kostbare, maatregel vanuit de overheid. Maar Van Dellen maakte op het Nationaal Economisch Landbouw Congres duidelijk dat er voor 2018 meer aandachtspunten zijn dan fosfaat, hoewel fosfaat ook nog wel wat vraagt van de veehouder.

Hoe ziet jouw plaatje eruit?

Verdeling rechten
"Melkveehouders hebben nog grote stappen te zetten", aldus Van Dellen. "Hoe ziet jouw plaatje eruit?" Aandachtspunten zijn de verdeling van rechten (bij degenen die de jongvee-opfok door derden laten uitvoeren), maar ook de registratie van samenwerkingsovereenkomsten en overdrachten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) valt hieronder. "Zorg dat de overdracht in 2017 afgerond is." Hiermee zet Van Dellen de zaal aan het denken; vooral door erop te wijzen dat fosfaatrechten naar de koeien kunnen komen, maar dat er ook koeien naar het fosfaat gebracht kunnen worden. Dit in verband met een korting van 10% bij elke overdracht. "Kan het slimmer?", vraagt Van Dellen.

Een vraag die leeft bij melkveehouders is hoe het staat met de Kringloopwijzer. Van Dellen noemt het positief dat er een pilot met 250 melkveehouders van start kan gaan. "Door de verhalen rondom mestfraude wordt er nu gevraagd om een borging tot de tweede graad. Dat er dan alsnog een pilot komt geeft vertrouwen."

Grondgebondenheid en biodiversiteit
Maar er is meer dan fosfaat. Zo geeft de directeur aan dat melkveehouders ook rekening moeten houden met de commissie grondgebondenheid en biodiversiteit. Dat ze er alleen al zijn, zegt iets over de koers die de politiek kan varen. "Er zijn 832 melkveehouders met meer dan 4 GVE op het bedrijf. Ze zijn met naam en toenaam bekend op het ministerie, ook dat zegt iets over wat er kan gebeuren." Rekening houdend met voederwinning van eigen grond geeft Van Dellen aan dat 2,8 tot 3 GVE een goede balans is.

Plezier in het werk
Het belangrijkste dat melkveehouders nu echter moeten doen, is weer plezier in het werk krijgen en dat overbrengen op mogelijke opvolgers. "Die haken nu af door alle negatieve ontwikkelingen". Een emotie die Van Dellen begrijpt na de opstapeling van regels, maar wel iets is waar wat mee gedaan moet worden.

Grotere differentiatie binnen melkstromen

Hij geeft aan dat het verstandig is om verder te kijken dan fosfaat. "Er is veel te kiezen. Het gaat dan niet over aan welke fabriek je gaat leveren, maar om welke melkstroom bij jou past." Tevens neemt de differentiatie binnen de melkstromen toe en gaat deze waarschijnlijk nog verder toenemen. "Je kunt kiezen voor smaak, biologisch, natuurinclusief, weidegang of helemaal grass bases, VLOG (GMO-vrije melk), high protein, Omega-3 en CLA." Dichterbij huis kan gekeken worden naar optimalisatie van de voerbenutting, dierwelzijn, levensproductie en bodemgezondheid.

Voor Van Dellen zijn er voldoende redenen om uit de slachtofferrol te stappen. Zoals Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank, het omschreef: kies uit kracht, niet uit kramp.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
mt 7 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876812/slachtoffergedrag-past-niet-bij-melkveehouder][/url]
Kortom de verdienste moeten omhoog, want opvolgers haken massaal af.
Onder deze conditie's gaat mijn opvolger ook een andere kant op, en ik steun hem hierin van harte. Want ik gun mijn jongen dit wereldje niet!
Thomas 7 December 2017
Zo is dat, de melkprijs/opbrengsten moeten flink omhoog, en de regelgeving druk moet snel fors verminderen, anders wil geen enkele jonge boer nog een bedrijf over nemen.
Abonnee
thieu 7 December 2017
mt en thomas, stap eens uit die slachtofferrol.
Willem 7 December 2017
Thieu

Is zeker jou portomenee niet?

Dit is een van de redenen waardoor ook ik als opvolger geen mooie normale snee brood kon gaan verdienen.
En konden stoppen met pijn in het hart!
theo 7 December 2017
Thieu is ook al zo'n zijlijnertje die ver van de praktijk staat.

Je ziet het links en rechts gebeuren, op welk kantoortje zit jij dat je de praktijk niet onder ogen ziet
piet 7 December 2017
O ja. de regering met ons hardwerkende veehouders rekening houden denk.Makkelijk gezegd om positief te blijven. je weet niet wat je zegt
Jb 8 December 2017
Ze zijn bang dat hun baantje op de tocht komt te staan als er nog meer agrarische bedrijven gaan stoppen en er gaan een hoop bedrijven stoppen komende 5 jaar helaas
Cvdo 8 December 2017
Melkquotum had tot nut de boer tegen zichzelf te beschermen.. toen je van school ging stond er op je diploma 'zelfstandig agrarisch ondernemer'... zit je vervolgens wekelijks met bijzonder beheer van je bank aan tafel, bedenk je dan dat er weinig 'zelfstandig' over is.... het risico van de 'ondernemer' in de grote mensen wereld!!!
.... je neemt ZELF de beslissing om te bouwen, neem dan ook zelf de consequentie met volwassen rechte rug....

In het verleden behaalde resultaten bieden nou eenmaal geen garantie voor de toekomst!
bas 8 December 2017
De melkveehouders moeten nog steeds leren om een eigen strategie te bedenken in plaats van achter hun adviseurs en buren aan te hollen ,je blijft ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor je eigen financiele situatie.De banken en de zuivelindustrie gaan jullie problemen echt niet oplossen,al hebben ze jullie misschien wel op het verkeerde been gezet.Dit zag je toch aankomen na het quotumtijdperk.Dit wordt voor de opvolgers sowiezo een heel groot drama.
theo 8 December 2017
Helemaal waar, die Lullert van de accon komt me ook de strot uit met z'n gladde praatjes.

Er blijft geen normaal gezinsbedrijf over voor de volgende generatie!

Kan die gladde wel kletsen over, uit de slachtoffer rol komen, maar we worden er steeds dieper ingedrukt.
Daar moet hij het is over hebben, de gladnek!!!
nuchter 8 December 2017
Als we echt minder regels willen moeten we zo weinig mogelijk naar adviseurs en "deskundigen" luisteren, die leven van al die regelbrij
hoe meer en ingewikkelder hoe beter.
Ard Eshuis 8 December 2017
Ook hier, als het zo doorgaat met het in het zwart daglicht stellen van de veehouderij, geen stimulans tot opvolging. Laten ze dan maar allemaal uit het buitenland vreten... Er moet eerst gezorgd worden dat de boer weer op een voetstuk komt te staan, voordat er iets veranderd aan de stemming! We worden keer op keer aan alle kanten belazerd en we pikken het nog ook!
surrogaat 8 December 2017
welke balans Van Dellen?
3koeien produceren 120 Kg P per jaar.
Wij mogen 50 Kg P van koeien per jaar op een Ha doen.
een opvolger 10 December 2017
Waar maken we ons nou druk om. Het is heel makkelijk er komen minder boeren in alle sectoren. De landbouwers worden automatisch groter, land prijs gaat zakken en daar moet iets voor worden bedacht. Om het onderpand van de bank vast te stellen is er nu fosfaat en daarbij we staan al jaren stil en het buitenland lachen zich rot leve afschrijving op fosfaat.
Vrij grof 11 December 2017
Dat gel.l over de vrije markt is wel leuk, maar dan wil ik ook arbeid en energie voor wereldmarktprijzen hebben!!
Pas dan hebben we weer een goede balans en hebben we het geld van Brussel ook niet nodig.
Maar ja dan hebben ze te kort grip op ons en dat is niet wenselijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden