Melkveehouders hebben nog grote stappen te zetten, zo zei Lubbert van Dellen, commercieel directeur bij Accon avm, op het Nationaal Economisch Landbouw Congres. "Het is tijd om te stoppen met slachtoffergedrag en je eigen plaatje compleet te maken."
Nog altijd domineren de fosfaatrechten de keukentafelgesprekken. Logisch, want het is een ingrijpende, en op diverse plaatsen kostbare, maatregel vanuit de overheid. Maar Van Dellen maakte op het Nationaal Economisch Landbouw Congres duidelijk dat er voor 2018 meer aandachtspunten zijn dan fosfaat, hoewel fosfaat ook nog wel wat vraagt van de veehouder.
Verdeling rechten
"Melkveehouders hebben nog grote stappen te zetten", aldus Van Dellen. "Hoe ziet jouw plaatje eruit?" Aandachtspunten zijn de verdeling van rechten (bij degenen die de jongvee-opfok door derden laten uitvoeren), maar ook de registratie van samenwerkingsovereenkomsten en overdrachten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) valt hieronder. "Zorg dat de overdracht in 2017 afgerond is." Hiermee zet Van Dellen de zaal aan het denken; vooral door erop te wijzen dat fosfaatrechten naar de koeien kunnen komen, maar dat er ook koeien naar het fosfaat gebracht kunnen worden. Dit in verband met een korting van 10% bij elke overdracht. "Kan het slimmer?", vraagt Van Dellen.
Een vraag die leeft bij melkveehouders is hoe het staat met de Kringloopwijzer. Van Dellen noemt het positief dat er een pilot met 250 melkveehouders van start kan gaan. "Door de verhalen rondom mestfraude wordt er nu gevraagd om een borging tot de tweede graad. Dat er dan alsnog een pilot komt geeft vertrouwen."
Grondgebondenheid en biodiversiteit
Maar er is meer dan fosfaat. Zo geeft de directeur aan dat melkveehouders ook rekening moeten houden met de commissie grondgebondenheid en biodiversiteit. Dat ze er alleen al zijn, zegt iets over de koers die de politiek kan varen. "Er zijn 832 melkveehouders met meer dan 4 GVE op het bedrijf. Ze zijn met naam en toenaam bekend op het ministerie, ook dat zegt iets over wat er kan gebeuren." Rekening houdend met voederwinning van eigen grond geeft Van Dellen aan dat 2,8 tot 3 GVE een goede balans is.
Plezier in het werk
Het belangrijkste dat melkveehouders nu echter moeten doen, is weer plezier in het werk krijgen en dat overbrengen op mogelijke opvolgers. "Die haken nu af door alle negatieve ontwikkelingen". Een emotie die Van Dellen begrijpt na de opstapeling van regels, maar wel iets is waar wat mee gedaan moet worden.
Hij geeft aan dat het verstandig is om verder te kijken dan fosfaat. "Er is veel te kiezen. Het gaat dan niet over aan welke fabriek je gaat leveren, maar om welke melkstroom bij jou past." Tevens neemt de differentiatie binnen de melkstromen toe en gaat deze waarschijnlijk nog verder toenemen. "Je kunt kiezen voor smaak, biologisch, natuurinclusief, weidegang of helemaal grass bases, VLOG (GMO-vrije melk), high protein, Omega-3 en CLA." Dichterbij huis kan gekeken worden naar optimalisatie van de voerbenutting, dierwelzijn, levensproductie en bodemgezondheid.
Voor Van Dellen zijn er voldoende redenen om uit de slachtofferrol te stappen. Zoals Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank, het omschreef: kies uit kracht, niet uit kramp.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876812/slachtoffergedrag-past-niet-bij-melkveehouder][/url]