Einddoel in zicht

Percentage weidegang schiet door de 80 heen

20 December 2017

Het percentage melkveehouders dat weidegang toepast, groeide over 2017 naar 80,4%. Het is een plus van 1,5% en meteen de grootste groei sinds 2012. Daarmee komt het streefdoel van het Convenant Weidegang (81,2%) in zicht, zo maakt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) bekend.

Dit ondanks dat, volgens de NZO, relatief veel melkveehouders stopten met het bedrijf. De stijging werd mogelijk doordat nieuwe melkveebedrijven ervoor kozen de koeien te weiden. 

73,2

procent

past volledige weidegang toe

Opmerkelijk is ook dat het percentage volledige weidegang een stijging laat zien; tot 73,2%. Weidegang houdt in dat de koeien minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag naar buiten gaan. Een jaar eerder was dit nog 70,5%. Het houdt ook in dat het percentage volledige weidegang al boven dat van 2012 uitkomt.  

Door de stijging komt het doel van het Convenant Weidegang, waarin men het percentage weiders terug wil brengen naar het niveau van 2012, in zicht. Toen koos 81,2% van de melkveebedrijven ervoor om de koeien de wei in te jagen. Onder meer het geven van een premie voor weidegang wordt genoemd als aanjager. Ook groeide de afzet van weidemelk. Daarnaast wordt er veel gedaan aan kennisdeling, zo blijkt weidegang ook goed mogelijk te zijn met een melkrobot.

Meer partners in het convenant
Hoewel het einddoel in zicht komt, wordt het convenant nog steeds door nieuwe partijen ondertekend. Zo ook door: Farmel, Ausnutria Hyproca, Noorderlandmelk, GEA, Vereniging Behoud van Boer & Milieu, Boerennatuur.nl, internethuis, Wellant College en DLV Advies.  

Nieuw hoofd NZO
Niet alleen maakte de NZO het percentage weidegang bekend, ook de opvolger van Roelof Joosten werd bekend gemaakt. Dit is Joost van der Hoogte geworden, werkzaam als operationeel directeur bij Bel Leerdammer. Van der Hoogte gaat aan de slag met een meerjarenstrategie voor de NZO, na afloop daarvan wordt het voorzitterschap overgenomen door Hein Schumacher. Vanaf 1 januari 2018 wordt Schumacher CEO van FrieslandCampina en treedt hij toe tot het bestuur van de NZO.Het percentage volledige weidegang bedroeg in 2017 73,2%.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Week 12

Elke melkveehouder heeft eigen visie op weideseizoen

Nieuws Melk

FrieslandCampina keert weer kleine nabetaling uit

Achtergrond Melk

Bestuur FrieslandCampina zet kleine veranderstapjes

Inside Melk

FrieslandCampina verliest leden en een sloot melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief