Spanning rond voer

Droogte blijft melkers Nieuw-Zeeland plagen

28 December 2017 - Herma van den Pol - 2 reacties

Klasse medium. Die blijft van kracht voor de droogte, welke het noorden en delen van het zuiden van Nieuw-Zeeland in zijn greep heeft. Er viel wel regen tijdens de kerstdagen, maar niet overal en niet voldoende. Daarmee wordt de voederwinning voor melkveehouders een zware dobber.

Nieuw-Zeeland kent 3 classificeringen voor rampen: lokaal, medium en op grote schaal. Wanneer een bepaalde klasse aan een ramp wordt toegekend, komt er ook toegang tot een noodfonds. Daardoor was het goed nieuws dat de droogte een week eerder tot klasse medium verheven werd.

Oostkust heel droog
Vooral het Noordereiland worstelt met droogte. Niet overal is de droogte even erg, zo is het vochtgehalte in de bodem op het midden van het Noordereiland nog redelijk. Dit geldt niet voor delen van de oostkust en het noorden van het Noordereiland. Gebieden waar toch redelijk veel melkveehouders zitten. 

Zorgen over voervoorraad

Voorlopig voorspellen de weerberichten nog geen verlichting van de droogte en dat levert een probleem op. Zo begon het seizoen met een natte winter en een nat voorjaar, wat de grasgroei geen goed deed. Na de slechte start leek het tij te keren en zagen melkveehouders dat het gras zich snel herstelde. Sinds november is er echter maar weinig regen gevallen en dat heeft er eind december in geresulteerd dat de droogte uitgeroepen is tot een ramp van een klasse medium. 

Niet zo droog als in 2013
De huidige droge periode is nog niet zo erg als in 2013. Toen resulteerde de droogte in Nieuw-Zeeland in hoge prijzen voor zuivel, maar het begint wel langzaam zorgwekkend te worden. Vooral het aanleggen van voorraden voor de winter verloopt moeizaam.

Dat het menens begint te worden, blijkt ook uit berichten van de banken ANZ en Westpac. Die komen met noodpakketten om melkveehouders tegemoet te komen; voorbeelden zijn het opschorten van het terugbetalen van leningen, het renteloos uitlenen van geld om maatregelen tegen de schade te kunnen nemen en leningen met een korte looptijd geven wanneer melkveehouders geld nodig hebben om de melkproductie te kunnen handhaven.

Westpac geeft aan dat er al melkveehouders zijn die gedwongen koeien verkopen. "Het duwde de prijzen op de veemarkt omlaag." Ondanks de goede bedoelingen levert het gemengde gevoelens op bij melkveehouders die nog aan het herstellen zijn van de financiële klap in 2015/2016. Ook de uitbraak van een dierziekte onder de koeien, als gevolg van de bacterie mycoplasma, wakkert onrust aan.

Klimaat spelbreker
Door deze ontwikkelingen ziet het ernaar uit dat de Nieuw-Zeelandse melkplas zijn hoogtepunt gevonden heeft. De melkproductie van 2017/2018 blijft vrij zeker onder het niveau van 2014 en 2015. Nieuw-Zeeland sluit daarmee aan achter Californië. Hoewel nog steeds de belangrijkste staat voor de melkproductie in de Verenigde Staten kent de kudde vandaag de dag de kleinste omvang sinds 2005. Ook hier kijkt het klimaat de spelbreker te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
mt 28 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877040/droogte-blijft-melkers-nieuw-zeeland-plagen][/url]
Daar al net zulk een trieste boertjes als hier.

Ze zijn ook niet bij machte om slechte jaren op te vangen, per saldo wordt er dus ook niets verdiend.
Net als in dit landje, sector gaat naar de klote! Mijn jongens zijn 180 graden gedraaid, en gelijk hebben ze!!
Jb 28 December 2017
Ja dat kan ook lekker bij een baas over de landbouw praten met een collega of met familie of vrienden als je het niet meer leuk vindt stop dan maar ga een ander niet op het verkeerde been zetten er zijn genoeg die wel door willen gaan en misschien jou jongens ook wel moet je wel leuk vinden natuurlijk
Jb 28 December 2017
Ja dat kan ook lekker bij een baas over de landbouw praten met een collega of met familie of vrienden als je het niet meer leuk vindt stop dan maar ga een ander niet op het verkeerde been zetten er zijn genoeg die wel door willen gaan en misschien jou jongens ook wel moet je wel leuk vinden natuurlijk
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden