Schade verhalen op NAM

Mestkelders lek door beving in Groningen

23 Januari 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Als gevolg van de aardbevingen is circa 80% van alle mestkelders in Groningen lek. Dat is de inschatting van melkveehouder Ate Kuipers uit Den Ham, wat in het getroffen gebied ligt. Om de schade te verhalen op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) trekken Groningse boeren vanaf nu samen op.

Volgens Kuipers heeft de laatste zware beving (kracht 3,4 op schaal van Richter) in Zeerijp, van 8 januari jongstleden, veel losgemaakt onder de Groningers. "De beweringen dat zware bevingen verleden tijd zouden zijn, blijken dus niet te kloppen." Kuipers, die zelf lid is van het Groninger Gasberaad, laat weten dat de lokale landbouw in de provincie flinke schade lijdt door de bevingen.

Kuipers zegt dat zijn bedrijf getroffen is door de laatste aardbeving en flinke schade heeft opgelopen; stalmuren zijn gescheurd, net als de mestkelders. De stallen dateren uit de zeventiger en negentiger jaren. Overigens zijn de nieuwe stallen het zwaarst beschadigd. 

Groningse boeren trekken gezamenlijk op tegen de NAM 

80% van de mestkelders lekt 
De melkveehouder schat in dat circa 80% van de mestkelders in het aardbevingsgebied lek is. “Als zelfs mestkelders uit het jaar 2000, met 25 centimeter dik dubbelgewapend beton, lek zijn; hoe is het dan gesteld met de mestkelders uit de zeventiger jaren?” Naast mestkelders is er ook veel schade aan andere agrarische objecten, zoals ligboxstallen en bewaarschuren. Naast materiele schade aan gebouwen is er ook sprake van bodemdaling. Daarbij slaat, zelfs bij de lichtste bevingen, de onrust in de (melk)veestapel toe. 

Samen ten strijde
Kuipers laat weten dat het nu zaak is om de (agrarische) schade te verhalen op de NAM. Groningse boeren trekken hierin samen ten strijde door zich verenigen in ‘Boeren Samen Sterk’. Dit is een initiatief van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De eerste bijeenkomst wordt maandagavond 29 januari georganiseerd voor alle agrarische gedupeerden en belangstellenden. Kuipers: “We zitten helaas in dit schuitje en kunnen er voorlopig niet uit.” Volgens de melkveehouder is het daarom goed dat Groningse boeren zich verenigen, zodat de schade gezamenlijk verhaald kan worden op de NAM.

Waardevermindering vergoed 
Een lichtpuntje in duistere dagen is volgens Kuipers dat de NAM de waardedaling van huizen en agrarische objecten moet vergoeden. Ook als deze nog niet verkocht zijn of geen fysieke schade heeft geleden. Dat is vandaag, 23 januari, besloten door het Gerechtshof in Leeuwarden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 24 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877310/mestkelders-lek-door-beving-in-groningen][/url]
gas eruit en mest erin.. probleem opgelost toch?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden