Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakt bekend dat er nu bij 2.100 rundveebedrijven onderzoek wordt gedaan naar de registratie van kalveren. Dit nadat er onregelmatigheden in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) zijn vastgesteld. De bedrijven die verdacht zijn, worden donderdag en vrijdag geblokkeerd. Ook zijn er individuele dieren geblokkeerd.
Eerder werden er al 45 bedrijven geblokkeerd. Wat de resultaten van de onderzoeken op die bedrijven zijn, is nog niet bekend. Schouten geeft aan dat op een aantal bedrijven de blokkade weer is opgeheven.
Nieuwe blokkades
Donderdag 8 en vrijdag 9 februari worden nog eens 2.100 rundveebedrijven geblokkeerd en nader onderzocht. Dit nadat ook hier onregelmatigheden in de administratie werden aangetroffen. Dat laat Schouten in een brief aan de Kamer weten. Geblokkeerd houdt in dat alleen melk en bijproducten nog weg mogen, maar dat er geen dieren meer mogen worden afgevoerd of aangevoerd.
Ook de kalveren die weggingen naar voornamelijk vleeskalverbedrijven zijn geblokkeerd. "Dit tot de registratie aantoonbaar is hersteld." Een maatregel die nodig is vanwege de preventie en bestrijding van een dierziekte. Er wordt benadrukt dat er geen gevaar bestaat voor de voedselveiligheid.
Administratie vergelijken
In een toelichting laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dat er verschillende administratiesystemen met elkaar vergeleken zijn. "Door deze systemen te vergelijken met wat in het I&R-systeem staat vermeld, kunnen onregelmatigheden worden ontdekt." Het gaat om de melkproductie en de geboortedata van kalveren.
Er wordt onderzoek gedaan naar 2 scenario's. Zo zijn er kalveren van vaarzen bij een koe geplaatst. Dit verklaart de toename van tweelingen. De vaars is echter melk gaan geven, waardoor de gemiddelde melkproductie op het bedrijf flink toenam. Het voordeel was dat een vaars onder het fosfaatreductieplan in de boeken bleef staan als jongvee, waardoor een melkveehouder meer vee kon houden en meer liters melk kon leveren.
Het tweede scenario heeft betrekking op de import van vaarzen. "Er is gekeken naar het aantal vaarzen dat ouder is dan 27 maanden. De gemiddelde leeftijd waarop het dier een kalf krijgt. Voor deze dieren is (uit die verstrekte gegevens) gekeken naar de melkproductie en de kalfdata. Wanneer een dier in de I&R-registratie als vaars staat geregistreerd, maar uit andere gegevens blijkt dat het dier wel melk produceert en/of gekalfd heeft, dan is dit een aanwijzing voor fraude in de I&R-registratie." Ook dit resulteerde voor een groep bedrijven in een overtreding.
Fraude lastiger maken
De ontdekking van de fraude en handhaving geeft "vertrouwen in het I&R-systeem", aldus Schouten. "Niettemin vind ik het van belang om te bezien of er manieren zijn om het plegen van fraude te ontmoedigen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het minder makkelijk en minder aantrekkelijk maken van het doorvoeren van herstelmeldingen en aan standaardisering van de link met de mestregelgeving, zodat manipulatie van gegevens geen voordeel meer oplevert."
De maatregelen worden getroffen omdat Schouten de schaal zorgwekkend vindt. Ook andere partijen in de sector onderzoeken hoe het creatief boekhouden in de toekomst voorkomen kan worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877502/nu-2100-bedrijven-verdacht-van-rundveefraude][/url]