Wageningen onderzoekt

Chinese honger naar melk heeft grote gevolgen

16 Februari 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

De Chinese vraag naar zuivel gaat tot 2050 verdriedubbelen. Iets wat grote gevolgen gaat hebben voor de wereldmarkt van melk en veevoer. Onderzoekers van onder meer Wageningen University en Research keken of deze melk beter in China geproduceerd kan worden of daarbuiten.

Een team van onderzoekers uit China, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Wageningen) onderzocht de gevolgen van de verwachte vraagtoename in China. Hierbij werd niet alleen gekeken naar de melkproductie, maar ook naar de productie van veevoer. Dit omdat de gewassen soja en maïs verantwoordelijk worden gehouden voor een groot deel van de ontbossing en het verlies aan biodiversiteit.

Veel extra voer nodig
De groep onderzoekers gaat ervan uit dat de Chinese vraag naar zuivel tegen 2050 verdriedubbeld is. Gaat China die melk zelf produceren, dan gaat de invoer van veevoer ook verviervoudigen. 

Er werd gekeken naar verschillende scenario's. Zo werd bekeken hoeveel extra grond er nodig is, wanneer China 25% gaat invoeren vanuit Europa, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het zou betekenen dat de grondbehoefte met 30% toeneemt. De uitstoot van stikstof neemt met 50% toe, tegen een stijging van 35% in de productie van broeikasgassen.

Gaat China voor alle extra liters melk een beroep doen op bijvoorbeeld Europa, dan betekent het dat er in de Europese Unie bijna 40% meer land in gebruik moet worden genomen voor de productie van veevoer. Tegelijkertijd heeft het grote gevolgen voor de productie van gassen en juist daarover hebben alle Europese landen afspraken gemaakt.

Efficiëntie van belang
Gerard Velthof van Wageningen University and Research geeft aan dat meer grond inzetten voor de productie van veevoer niet realistisch is. "Als je de effecten op grond en milieu wilt laten afnemen, dan moet de efficiënte van de melkaanvoer omhoog." Graslandbeheer en mest zijn onderwerpen die aangepakt moeten worden. "Maar zelfs dan zal een stijgende melkaanvoer in China grote gevolgen hebben."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
ae 16 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877590/chinese-honger-naar-melk-heeft-grote-gevolgen][/url]
"Gaat China voor alle extra liters melk een beroep doen op bijvoorbeeld Europa, dan betekent het dat er in de Europese Unie bijna 40% meer land in gebruik moet worden genomen voor de productie van veevoer."

Sorry China, we laten onze gronden liever onderlopen met water. Misschien moeten jullie maar eens meer water drinken. :))
petatje 16 Februari 2018
Nou je kunt er zowat op wachten totdat de chinezen hier de grotere kavels goede landbouwgrond kopen. Hebben ze in Frankrijk ook al gedaan.
schoenmakers1 16 Februari 2018
en sorry china, we laten onze boeren liever verzuipen in de regels
Jan 18 Februari 2018
@petatje. Dat wetgeving nodig is om de uitverkoop van bedrijven en bronnen te stoppen, wordt steeds duidelijker.
De vrije markt is, ook hierin, een molensteen die de PRC ons om de hals doet. PRC is een onbetrouwbaar regime en rupsjenooitgenoeg dat zijn gelijke niet kent. Dus politiek, kom op en toon durf.
Wij hebben de PRC niet nodig en dat land moet aan de lijn.
hans 18 Februari 2018
EU-politiek van de vrije markt. Probeer als buitenlander maar eens Chinese grond te kopen, onmogelijk. Franse grond in grote kavels voor veel minder geld. Wanneer de boer het niet meere op kan brengen, en de bank het water aan de lippen zal komen, misschien, misschien dat dan juist die Chinees het systeem zal moeten redden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden