Herstelmeldingen positief

'I&R vraagt om hoogste alertheid'

15 Maart 2018 - Herma van den Pol - 10 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) doet een oproep aan rundveehouders: "Het beoordelen van de Identificatie- & Registratiegegevens (I&R) vraagt niets minder dan de hoogste alertheid." Ze ziet het I&R als de verantwoordelijkheid van de sector.

De Tweede Kamer ging donderdag 15 maart in debat over de mogelijke fraude met tweelingen en het I&R-systeem. De hoofdvraag is nog steeds: hoeveel bedrijven pleegden daadwerkelijk fraude. Die vraag blijft open, want Schouten gaf meerdere malen aan dat (om dit antwoord te krijgen) er eerst antwoord gegeven moet worden op de vraag of er sprake is van opzet.

250

dossiers

staan nog open

Intentie en motief
Om te bepalen of er sprake is van opzet, dan moet er gekeken worden naar de intentie en het motief. Zo gaf Schouten eerder in een Kamerbrief een feitelijke opsomming van geldelijk gewin, maar "zelfs dit hoeft geen reden voor fraude te zijn", aldus Schouten.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om ook bij de laatste bedrijven de gegevens kloppend te maken. Dit zijn nog ongeveer 250 dossiers. Schouten kondigt aan dat er nog een tweede ronde gaat komen. "Half april hopen we met de tweede fase te beginnen. De bedrijven die niet bij ‘cross checks’ naar voren kwamen, maar wel onverklaarbare uitschieters hebben worden dan alsnog onderzocht." Naar schatting zijn dat nog 100 bedrijven.

Die laatste 100 bedrijven kunnen wel voor een nabrander zorgen. Zo vraagt Helma Lodders (VVD) om zorgvuldigheid in de communicatie. "Het zijn de bedrijven waarvan geen melklijsten zijn en waarbij de percentages tweelingen hoog zijn. We moeten ervoor zorgen dat dit niet nog een keer als fraude gebracht wordt." Rik Grashoff (GroenLinks) pleit juist voor een heldere communicatie.

Oproep aan melkveehouders
Tijdens het debat kwam ook naar voren dat er veel kritiek is vanuit de diverse partijen op het I&R-systeem. Hierbij wordt door een enkeling ook gewezen op de fouten bij Rendac. Schouten benadrukt echter dat het systeem een verantwoordelijkheid is van de sector en de melkveehouder. Ze roept veehouders dan ook op naar de gegevens te kijken. "Dit vraagt niets minder dan de hoogste alertheid."

Schouten is wel positief over de piek in de herstelmeldingen. In 1 week tijd vonden er 650 herstelmeldingen plaats. "Het is van groot belang dat de dieren te traceren zijn." Het neemt niet weg dat het I&R-systeem niet waterdicht is. Zo laat Schouten weten dat er al 15 verbeterpunten op tafel liggen. "Het systeem moet vooral voor een correcte registratie zorgen." De verbeterpunten komen uit een werkgroep waarin ook boeren meepraten. 

Compensatie voor kosten van DNA-onderzoek?

Communicatie tussen systemen
Het is nog onduidelijk of daarin meegenomen is dat de communicatie tussen de systemen van Rendac, CRV en I&R soms niet goed verloopt. Ook wijzen melkveehouders erop dat zelfs de melkrobots de gegevens niet altijd goed overdragen naar het I&R-systeem. Wrevel blijkt er ook te zijn over de uitspraak van Schouten waarbij ze meldt dat alle melkveehouders correcties door hebben gevoerd. Er zijn namelijk ook situaties bekend waarbij veehouders niets deden en de blokkade toch werd opgeheven.  

De SGP en PVV schieten de gedupeerde veehouders nog te hulp met 2 moties. De ene partij vraagt om compensatie van de gemaakte kosten van het DNA-onderzoek wanneer de registratie van de tweelingen terecht bleek. De tweede partij stelt dat er geen korting op GLB-gelden mag plaatsvinden bij fouten in de doodmelding.

Schouten kreeg complimenten dat ze toegegeven heeft dat ze de impact van het nieuws omtrent de fraude onderschat heeft. Schouten: "Je moet altijd reflecteren op wat je gedaan hebt." Voor de zomer komt ze met een visie over de landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
tem 15 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877884/i-r-vraagt-om-hoogste-alertheid][/url]
i& r is nooit ontwikkel voor fosfaat reductie.
Abonnee
Fortissimo 15 Maart 2018
I&R is ook nooit ontwikkeld door melkveehouders.
Vellenga 15 Maart 2018
Net nog een dood kalf gemeld bij Rendac. Hierna ook bij RVO. Verteld de computer dat het om een meerling gaat (door 2 keer melden) Nu maar hopen dat ze dit zelf corrigeren... En dat nog steeds na alle ophef
Ard Eshuis 15 Maart 2018
I&R heeft niks met voedselveiligheid te maken enkel met controles op niet dubbel ontvangen van diergerelateerd EU subsidies. Zie brief DDB.
Daarnaast zijn veel boeren enkel om het feit dát ze tweelingen hadden in begin 2018 en dat ze vaarzen uit buitenland gekocht hadden geblokkeerd geweest. Het waren itt wat de minister beweerd niet alleen maar bedrijven die afwijkingen in de registratie hadden. Zijn allemaal liegebeesten daar bij LNV/RVO/NVWA. Excuses is het enige wat geregeld moet worden.
durk 15 Maart 2018
I&R is nooit ontwikkeld om het FRP te controleren. Doe je dit wel enerzijds vanachter een beeldscherm en anderzijds met onkundige mensen dan ontstaan er gegarandeerd problemen, en die problemen hebben we dus gekregen.
MW 15 Maart 2018
als je een dier dood aanmeld bij Rendac mag je er van uit gaan dat het door gegeven wordt aan i&r. Anders even je stallijst checken, maar je hoeft niet dubbel te melden.
MW 15 Maart 2018
Misschien een idee om een paar ambtenaren van het ministerie te vervangen?
Abonnee
Dirk 17 Maart 2018
Vellenga, je doet het zelf fout. Als je een doodmelding doet bij rendac is dat voldoende. I&R wordt automatisch bijgewerkt. Als je dan nog eens een I&R melding doet bij RVO, is dat dubbel. Dus zegt het systeem dat het een meerling is. Perfect! Dat ligt niet aan het systeem, maar aan de onkundige gebruiker. I&R werkt perfect, behalve als je het zelf fout doet. Wij doen dagelijks I&R meldingen. Gaat nooit fout, behalve..... als wij zelf een fout maken. I&R is een prachtig systeem, misschien niet voor malafide gebruikers, dat weet ik niet. Mooier kan ik het niet zeggen.
Fortissimo 18 Maart 2018
Hallo Dirk,
Ook hier krijgen we bij doodgeboorten een melding terug dat het een tweeling is. Wij zijn gelukkig niet geblokkeerd geraakt, maar het is heel triest om te constateren dat deze minister ons blijft beleren terwijl de fout niet bij ons ligt. Ik werk met Comru en werk gewoon de gegevens bij in het dierbestand. Mij is altijd verteld dat de melding bij Rendac het I&R zou bijwerken. Niets blijkt echter minder waar. RVO maakt haar eigen waarheden, zoveel is inmiddels wel duidelijk. En wie even de moeite neemt om op veeteelt.nl te zoeken die kan daar een artikel vinden van juli 2017 waar in beschreven staat dat het gemiddelde aantal tweelingdrachten in de VS in 2016 boven de 10% lag. We doen het dus gewoon niet verkeerd, maar beschikken over een regering die niet op de hoogte is van de praktijk en die door bezuinigingsdrang niet investeert in haar eigen registratiesysteem.
l van vliet 18 Maart 2018
wij hebben het vee in de zomer in het land er kalven alle jaren wel een paar vaarzen tevroeg of onverwachts en smorgens is het kalf al weg door de vossen of ander ongedierte ik meld de kalf datum bij i n r hoe moet ik bij rendac een kalf aan melden wat er niet meer is.de hoofd oorzaak van alle ellende is dat er bij de overheid alleen maar ervarings arme mensen werken.
peter 19 Maart 2018
Aan degene die kalveren missen in de wei na kalven van dieren, wil ik aan geven dat er veel STROPERS van buitenlandse afkomst actief zijn. Meestal uitgeprocedeerde asielzoekers die NIET uitgezet zijn geworden en dus ILLEGAAL (zonder geldige administratie) in ons land verblijven en deze moeten ook eten!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden