Prijzen liggen te hoog

'Investeren in fosfaatrechten lastig rond te rekenen'

27 Maart 2018 - Kimberly Bakker - 8 reacties

Het is voor een groep melkveehouders lastig om een investering in fosfaatrechten (bij de huidige prijs) economisch rond te rekenen; met name melkveehouders die onlangs een nieuwe stal hebben gebouwd, merken dit. Dat meldt DLV Advies.

Volgens DLV Advies is het voor veel melkveehouders lastig om een investering in fosfaatrechten rond te rekenen; met name melkveehouders die in de periode rond het afschaffen van het melkquotum een nieuwe stal hebben gebouwd, merken dit. Zij hebben hierdoor namelijk een hogere financieringslast. "Het kan niet uit, tenzij de prijs van 1 kilo fosfaat halveert", zo schrijft Jan Dortmans, adviseur Financieel Management van DLV Advies, op de website.

Prijs ligt te hoog
De prijs van 1 kilo fosfaat beweegt zich de laatste maanden rond de €170 tot €180. "Met een productie van 10.000 kilo melk heb je per koe 46,4 fosfaatrechten nodig. Dat is een investering van €8.350. Als je dit dan in 5 jaar moet terugbetalen (zoals Rabobank dat wil), dan moet een veehouder ongeveer €1.850 per jaar terugbetalen aan rente en aflossing. Bij een melkprijs van €0,35 per kilo melk is het saldo, waarvoor je ruwvoer moet aankopen en mest af moet zetten, €0,08 tot €0,10 per kilo."

Het is al lastig om je korting van 8,3% terug te kopen

De koeien die de veehouder dan nog in de stal heeft staan, moeten dan de rest van de financieringslasten kunnen verdienen. "Als de stal voor 90% bezet is en je hebt recent geen forse investering gedaan, dan is het al lastig om de 8,3% korting op je fosfaatruimte terug te kopen." Dortmans is van mening dat de fosfaatrechten dan eigenlijk niet meer dan €90 tot €100 mogen kosten.

Dortmans schetst een bedrijf met 110 koeien, dat een stal heeft gebouwd voor 140 koeien. De financiering is €1,25 miljoen tot €1,4 miljoen; over 20 jaar is de aflossingsverplichting dan €70.000 per jaar. "Als die veehouder rechten wil bijkopen voor de laatste 30 koeien, dan spreek je over ruim €230.000. Wanneer je dat in 5 jaar moet aflossen, betekent dit een aflossing van ruim €46.000 per jaar (bovenop de bestaande aflossingsplicht)." Dortmans meent dat dit onmogelijk is.

Andere opties?
De investering in de fosfaatrechten is (zoals eerder benoemd) vooral lastig rond te rekenen door de hoge eisen van de bank, neem als voorbeeld het aflossingstermijn van 5 jaar. "Hierdoor zijn er veel veehouders die verplicht naar een andere opties moeten zoeken. Een voorbeeld daarvan is dat zij langdurige samenwerkingen aangaan, om zodoende het aflossingstermijn te verlengen naar 10 jaar. Zij kiezen er dan bijvoorbeeld voor om een maatschap aan te gaan", zo laat Niek Groot Wassink, adviseur Rundvee bij DLV Advies, weten.

Er zijn meer opties om de investering rond te krijgen. "Zo zijn er veehouders die ervoor kiezen om een gedeelte van hun eigen buffer aan te spreken, bijvoorbeeld in de vorm van het verkopen van aandelen. Dit kan fiscaal ook interessant zijn. Met dat geld kunnen zij dan fosfaatrechten kopen."

Groot Wassink noemt nog een derde reden: "Sommige veehouders zoeken naar manieren om hun eigen middelen te verhogen. Dit doen zij bijvoorbeeld via erfpacht, waarbij zij hun eigen grond terugpachten. Hiermee willen zij hun liquiditeit verhogen. Dit heeft echter niet onze eerste voorkeur, maar is soms de enige manier, wanneer veehouders per definitie fosfaatrechten willen aankopen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Bob 27 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878019/investeren-in-fosfaatrechten-lastig-rond-te-rekenen][/url]
Mocht de melkpoeder in de EU uit de opslag komen en dat kan zo maar een keer gebeuren, want de houdbaarheid zit er een keer op, dan gaat er nog een paar cent van de melk af, dan gaat de prijs van fosfaatrechten vanzelf wel onderuit!!!
Abonnee
Dirk 27 Maart 2018
Bob schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Mocht de melkpoeder in de EU uit de opslag komen en dat kan zo maar een keer gebeuren, want de houdbaarheid zit er een keer op, dan gaat er nog een paar cent van de melk af, dan gaat de prijs van fosfaatrechten vanzelf wel onderuit!!!


Man, man wat een gebazel zeg.
Je bent toch niet verplicht om fosfaatrechten te kopen?
Als je ze te duur vindt, koop je toch niet.
Of heeft de bank tegen je gezegd, dat je fosfaatrechten moet kopen? flikker op man, ga wat anders doen gvd.
Bob 27 Maart 2018
Ik kan wel zonder
Dat kan alleen als je de kosten laag houd anders wachten we gewoon
Niet groeier 27 Maart 2018
Kijk naar varkensrechten die waren in het verleden ook wel 4 keer zo duur
Abonnee
Peer 27 Maart 2018
Te duur? Te hoog? Wie bepaalt dat?
De markt; niet DLV en ook Rabobank niet.
Slaap lekker verder en creeer je eigen waarheid;
echte ondernemers gaan door!
Bob 27 Maart 2018
Even niks doen is ook ondernemen
Geduld is een schone zaak en wordt vaak beloont!!
Westbrabander 28 Maart 2018
Voor de prijs van een nieuwe trekker is je stal weer vol, dan zou ik die nieuwe trekker even uitstellen.
Jan 28 Maart 2018
Peer en Brabander hebben nog wat in de verkoop!!
Johan S 28 Maart 2018
Dirk waar is dat gvd voor nodig???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden