Inside: Voermarkt

Prijs A-brok heeft grootste stijging achter de rug

2 Mei 2018 - Wouter Baan

De prijs van standaardbrok A is de afgelopen maanden serieus gestegen. Een prijsdaling ligt voorlopig niet in het verschiet, al is het einde van de opmars wel in zicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de prijs van standaardbrok A in april met €0,30 is gestegen tot €22,25 per 100 kilo. Dergelijke prijsniveaus werden sinds 2014 niet meer gezien. Ook de prijs van eiwitrijkebrok B steeg met €0,25 tot €24,85 per 100 kilo, terwijl ook de prijs van vleesstieren- en kalverbrok aantrok.  

22,25

euro

is de hoogste prijs sinds 2014

In de komende maanden zet de prijsstijging niet door. De mengvoerprijsindicator voorziet richting augustus een afvlakking van de prijs, al zijn geringe opwaartse correcties op voorhand niet uit te sluiten. Vanaf het derde kwartaal ontstaat er dan mogelijk wat prijsverlichting.

Grondstofkoersen trekken aan
De stijging in de prijs en de verwachte trend zijn een gevolg van de grillige grondstofkoersen. Zowel op de termijnmarkt als de fysieke markt trekken de noteringen aan. Zo steeg de prijs van voertarwe (Rotterdam) de afgelopen maanden met circa €10 per ton tot €176 in de laatste week van april. Er zijn vergelijkbare mutaties zichtbaar in de prijs van voergerst en maïs. Ook de prijs van soja is, hetzij schommelend, gestegen. Deze grondstoffen zijn dominant aanwezig in veel voersamenstellingen.

Ook op de termijnmarkten (de Matif en de CBoT) zitten de prijzen van de voergrondstofprijzen in de lift. De markten zijn in de greep van het weer en dit zorgt in de Verenigde Staten voor een verlate inzaai, en als gevolg daarvan stijgende graanprijzen.

Zonder calamiteiten gaan analisten ervan uit dat de prijzen van de grondstoffen vanaf het derde kwartaal kunnen dalen. Dit omdat de forse eindvoorraden langzaam in omvang afnemen. Deze verwachting correspondeert met de beweging die de mengvoerprijsindicator voorspelt.De prijzen van voergrondstoffen zijn in 2018 aanzienlijk gestegen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden