Reactie op Kamervragen

'Geen maatregelen in handel fosfaatrechten'

2 Mei 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

De handel in fosfaatrechten krijgt eerst de kans om zichzelf te bewijzen en daarom grijpt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voorlopig niet in. Daarbij geldt wel dat de handel eerlijk en transparant moet functioneren. "Speculatie past daar niet bij", aldus Schouten.

Helma Lodders (VVD) stelde eind december Kamervragen over de handel in fosfaatrechten. Dit omdat er grote bedragen mee gemoeid zijn en er zorgen waren over de eerlijkheid van de handel. De antwoorden lieten even op zich wachten, maar begin mei komt Schouten alsnog met een reactie.

"Met het lid Lodders ben ik van mening dat het van belang is dat het stelsel van fosfaatrechten eerlijk en transparant functioneert", zo schrijft Schouten. Daarmee sluit ze zich aan bij Lodders. "Speculatie om een financieel gewin te behalen, zonder dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de melkveehouderij, past hier niet in."

Ik wil niets doen wat de prijsvorming kan beïnvloeden

Geen uitspraken over prijs
In zijn totaliteit zijn er voor 85 miljoen kilo rechten verstrekt. Over de prijs doet de minister geen uitspraken, omdat deze in de markt tot stand komt. "Ik wil vanuit mijn rol als minister niet speculeren over de prijs, dan wel uitspraken doen die de prijsvorming kunnen beïnvloeden."

De verhandelbaarheid wordt op een paar manieren ingeperkt. Zo mag alleen een bedrijf wat volgens de Meststoffenwet een landbouwonderneming is, over rechten beschikken. Aan de andere kant kan een koper de rechten pas benutten als de transactie bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geregistreerd is.

'Nog geen signalen ontvangen'
Schouten geeft aan nog geen reden te zien om in te grijpen. Ze wil het systeem eerst de kans geven om zichzelf te bewijzen. "Sinds het stelsel is ingevoerd, hebben mij nog geen signalen bereikt dat er op een oneigenlijke manier geld wordt verdiend aan de fosfaatrechten." Dit neemt overigens niet weg dat Schouten er bij ondernemers op aandringt om misstanden te melden bij RVO.nl.  Op basis daarvan kan dan een afweging gemaakt worden of ingrijpen nodig is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan 2 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878420/geen-maatregelen-in-handel-fosfaatrechten][/url]
ja Carola volgt haar Christelijke instelling wat zeer goed is
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden