Kalveren die geboren zijn in 2018 vallen vanaf 4 mei niet meer onder de bedrijfsblokkades van het Identificatie- en Registratie-onderzoek (I&R). Dat is een direct gevolg van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het blijft echter bij een ontheffing voor de kalveren, want de blokkades blijven.
Op donderdag 3 mei beoordeelde het CBb dat een totale bedrijfsblokkade, en de gevolgen daarvan, lang niet altijd in verhouding zijn met de overtreding. Het is goed nieuws voor de melkveehouder, maar het is voor minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geen reden om de blokkades opnieuw onder de loep te nemen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat er alleen een ontheffing komt voor kalveren die geboren zij in 2018. Op de website van de NVWA valt te lezen: "De rechter heeft bepaald dat de bedrijfsblokkade op het betrokken bedrijf terecht is opgelegd, maar dat de kalveren geboren na 1 januari 2018 verplaatst mogen worden." Door de ontheffing ook te laten gelden voor de andere bedrijven, stelt de NVWA dat de bedrijven nu in het gelijkgesteld worden.
NVWA zet stap in de goede richting
Dat er een ontheffing komt, heeft vooral te maken met het dierwelzijn. Die hoopt de NVWA zo te kunnen voorkomen. Advocaat Nico Bouwman laat weten: "Ik ben blij dat de NVWA deze stap in de goede richting heeft gezet. Veel melkveebedrijven zijn niet ingericht om voor langere duur kalveren aan te houden, dus dierwelzijn speelt wel een rol."
"Toch is het niet voldoende." Bouwman geeft aan dat de blokkades meer beperkt moeten worden. "Bijvoorbeeld alleen tot de dieren waar de NVWA over twijfelt." Zo werd ook gehandeld bij de mesterijen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.