Het voorstel dat FrieslandCampina op 16 april bekendmaakte, wordt vaak omschreven als een fabrieksquotum. Echter, dat is het zeker niet. Frans Keurentjes gaat in het ledenblad 'Melk' in op de ledenvergaderingen en de suggesties die er gedaan zijn. Aan het einde van de zomer gaat de ledenraad in gesprek over een uitgewerkt voorstel.
FrieslandCampina maakte op 16 april bekend te werken aan een Top-Zuivellijn, maar nog ingrijpender was het voorstel voor een groeiafspraak. Een voorstel dat door veel leden gezien werd als een fabrieksquotum. "Zo wordt het regelmatig genoemd, maar dat is het zeker niet. Een quotum is een beperking, maar ons collectief blijft groeien", zegt Keurentjes in het ledenblad.
Wie krijgt de rekening?
Toch verandert er wel degelijk wat ingrijpends. "De verandering is dat een te snelle groei niet meer voor rekening komt van alle leden, maar dat die voor rekening komt van de melkveehouder die meer is gegroeid dan de marktvraag."
Keurentjes legt het voorstel nog een keer uit. "De inhouding van €0,10 wordt alleen toegepast als het collectief afgesproken volume wordt overschreden. En het geldt alleen voor de melk die boven dat collectieve volume uitstijgt."
Het betekent niet dat de suggesties (gedaan op de 80 ledenbijeenkomsten) in het luchtledige belanden. De bijeenkomsten die de voorman van FrieslandCampina als volgt omschrijft: "De vragen en discussies waren vaak ook fel. Het is voor iedereen duidelijk dat dit ergens over gaat."
Groeiruimte verdelen
Er zijn 3 punten die steeds terugkomen. "Hoe verdelen we de groeiruimte die vrijvalt door stoppers? Is dit vrij voor iedereen, of willen we daar als coöperatie op sturen? Het volgende punt was de omgang met jonge boeren: biedt het voorstel hen (maar ook de overige leden) voldoende ruimte voor een gezonde toekomst? en hoe gaan we om met individuele knelpunten rond het vergelijkingsvolume? Voor ons is het uitgangspunt dat ontwikkeling van belang is voor elk bedrijf. De moderne coöperatie is: we doen het samen, maar niet allemaal op dezelfde manier. Het gesprek voor ons als collectief, gaat over de vraag: hoe verdelen we in onze coöperatie de pijn én de kansen?"
Uiteindelijk is Keurentjes positief over de toekomst van de coöperatie. "Wat mij het vertrouwen geeft in de toekomst, zijn de feiten. Ik vertrouw op de goede staat van dienst van onze ondernemingen. Kijk naar de melkprijs en prestatietoeslag van de afgelopen jaren en je ziet het. Tot op heden hebben we het altijd prima gedaan en dat moeten we vasthouden. Succes uit het verleden mag ons niet lui maken, maar we kunnen en mogen met zijn allen veel meer vertrouwen op de kracht van onze bedrijven."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878749/keurentjes-voorstel-is-geen-fabrieksquotum][/url]