Nieuws FrieslandCampina

Keurentjes: 'Voorstel is geen fabrieksquotum'

1 Juni 2018 - Herma van den Pol - 13 reacties

Het voorstel dat FrieslandCampina op 16 april bekendmaakte, wordt vaak omschreven als een fabrieksquotum. Echter, dat is het zeker niet. Frans Keurentjes gaat in het ledenblad 'Melk' in op de ledenvergaderingen en de suggesties die er gedaan zijn. Aan het einde van de zomer gaat de ledenraad in gesprek over een uitgewerkt voorstel.

FrieslandCampina maakte op 16 april bekend te werken aan een Top-Zuivellijn, maar nog ingrijpender was het voorstel voor een groeiafspraak. Een voorstel dat door veel leden gezien werd als een fabrieksquotum. "Zo wordt het regelmatig genoemd, maar dat is het zeker niet. Een quotum is een beperking, maar ons collectief blijft groeien", zegt Keurentjes in het ledenblad.

Wie krijgt de rekening?
Toch verandert er wel degelijk wat ingrijpends. "De verandering is dat een te snelle groei niet meer voor rekening komt van alle leden, maar dat die voor rekening komt van de melkveehouder die meer is gegroeid dan de marktvraag."

Korting bij collectieve overschrijding

Keurentjes legt het voorstel nog een keer uit. "De inhouding van €0,10 wordt alleen toegepast als het collectief afgesproken volume wordt overschreden. En het geldt alleen voor de melk die boven dat collectieve volume uitstijgt."

Het betekent niet dat de suggesties (gedaan op de 80 ledenbijeenkomsten) in het luchtledige belanden. De bijeenkomsten die de voorman van FrieslandCampina als volgt omschrijft: "De vragen en discussies waren vaak ook fel. Het is voor iedereen duidelijk dat dit ergens over gaat."

Groeiruimte verdelen
Er zijn 3 punten die steeds terugkomen. "Hoe verdelen we de groeiruimte die vrijvalt door stoppers? Is dit vrij voor iedereen, of willen we daar als coöperatie op sturen? Het volgende punt was de omgang met jonge boeren: biedt het voorstel hen (maar ook de overige leden) voldoende ruimte voor een gezonde toekomst? en hoe gaan we om met individuele knelpunten rond het vergelijkingsvolume? Voor ons is het uitgangspunt dat ontwikkeling van belang is voor elk bedrijf. De moderne coöperatie is: we doen het samen, maar niet allemaal op dezelfde manier. Het gesprek voor ons als collectief, gaat over de vraag: hoe verdelen we in onze coöperatie de pijn én de kansen?"

Uiteindelijk is Keurentjes positief over de toekomst van de coöperatie. "Wat mij het vertrouwen geeft in de toekomst, zijn de feiten. Ik vertrouw op de goede staat van dienst van onze ondernemingen. Kijk naar de melkprijs en prestatietoeslag van de afgelopen jaren en je ziet het. Tot op heden hebben we het altijd prima gedaan en dat moeten we vasthouden. Succes uit het verleden mag ons niet lui maken, maar we kunnen en mogen met zijn allen veel meer vertrouwen op de kracht van onze bedrijven."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Robert 1 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878749/keurentjes-voorstel-is-geen-fabrieksquotum][/url]
"Een voorstel dat door veel leden gezien werd als een fabrieksquotum. "Zo wordt het regelmatig genoemd, maar dat is het zeker niet. Een quotum is een beperking, maar ons collectief blijft groeien"




Een quotum is een beperking. Zodra je als cooperatie de groei beperkt tot een maximaal percentage is er sprake van een fabrieks quotum.

Een poging tot het 'her-framen' van het begrip quotum met z'n negatieve connotaties maar het klopt niet wat hier gezegd wordt.
tinus 1 Juni 2018
wat een zwetkous
tinus 1 Juni 2018
de 10cent maatregel is om de begroting sluitend te krijgen
tinus 1 Juni 2018
wou frans het niet komen toelichten in de studio,bang dat weer zijn eigen verspreekt ( 4%korting grondgebonden)
sjon 1 Juni 2018
Is dat niet juist het idee van quotum degene die meer produceert dan de markt dragen kan betaald een boete in dit geval 10 cent per kg dus het is gewoon een quotum!


Moeten we trouwens niet te krampachtig over doen iedereen is het er over eens dat we als collectief een liter melk die in de markt maar 15 cent oplevert beter niet kunnen produceren. Ik heb nog geen beter voorstel gezien om te voorkomen dat die liter komt.
tinus 1 Juni 2018
beetje laat of niet sjon? de voorstanders zijn vooral de grootte met volle stal
tinus 1 Juni 2018
de spotmelkprijs is hoger als de garantieprijs er zijn er dus die wel weten te verwaarden bij deze prijzen ,laat je eigen niks wijsmaken sjon campina heeft amper produkten met meerwaarde,bijna allemaal bulk
Sjaak 1 Juni 2018
"De verandering is dat een te snelle groei niet meer voor rekening komt van alle leden, maar dat die voor rekening komt van de melkveehouder die meer is gegroeid dan de marktvraag."

Met bovenstaande geeft Keurentjes eigenlijk aan, dat het rechtvaardiger was geweest om de referentie-periode te kiezen vóór 1 april 2015. Dan had de groeiruimte, die daarna is ontstaan ook eerlijker verdeeld kunnen worden en ook melkstroom gerelateerd. Dat is immers marktgericht produceren en ook volgens de visie van RFC.....
Nu is de grootste groei vooral gerealiseerd door intensieve stalmelkers met ongewenste melkstroom, die daarvoor middels quotering ook nog voor worden beloond!
Toeval...?
Denk het niet!
dth 1 Juni 2018
Kan deze lapzwans niet eens opstappen.
Heb nog niet eerder zo'n zwetser bij rfc gezien. Wat een minachting, we zijn niet GEK Franske!!
Niels 1 Juni 2018
Ipv de 10 cent in houden kunnen ze beter spotmarkt prijs betalen. Is veel eerlijker.
disere 1 Juni 2018
Leveren aan spotmarkt of aan een andere melkerij die er wel mee weg kan aan een deftige prijs.
Goed inkomen voor onze boeren??????
Leugenaars die jongens van FrieslandCampina !
Bob 2 Juni 2018
Als we nou eens met zijn allen 2 weken geen melk leveren aan de fabriek dan kunnen we zeker een betere prijs afdwingen, maar ja het zijn weer die boeren , ze lullen veel en doen gewoon wat de overheid en de bestuurders zeggen en gaan door met werken voor een happekrats.
Karel 2 Juni 2018
Bob, mee eens en heb dat al een keer gedaan maar de meeste boeren moeten door van de bank! En dan al die partners heen werken om de zaak rond te houden,hoe ver kun je het laten komen?
Abonnee
dth 3 Juni 2018
2 weken geen melk leveren, en dan problemen met die hypocriete banken?
Dan ben je wel heel ver gezonken.

Het wordt hoog tijd dat we actie ondernemen, want iedereen doet maar wat met ons, het lijkt nergens naar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden