Nieuws Interventievoorraad

Hogan: 'Melkprijzen blijven voorlopig stabiel'

25 Juni 2018

Eurocommissaris Phil Hogan verwacht dat de Europese melkprijzen voorlopig stabiel blijven. Om de melkprijs niet te veel onder druk te zetten, pleitte Hogan er nog eens voor om de interventievoorraden van magere melkpoeder geleidelijk op de markt te brengen. In juni zijn echter de nodige volumes verkocht. 

Hogan liet afgelopen week tijdens de landbouwraad weten dat de Europese melkprijzen in de eerste maanden van dit jaar harder zijn gedaald dan gebruikelijk. Gemiddeld noteert de Europese melkprijs krap boven de €32 per 100 kilo; dit is volgens de Ierse Eurocommissaris echter nog altijd een acceptabel niveau voor een gezond bedrijfsresultaat. Daarbij verwacht Hogan dat de vraag naar zuivel gaat aantrekken.

Boterexport loopt goed
De Europese export van boter, kaas en magere melkpoeder lag in het eerste kwartaal van 2018 boven het niveau van vorig jaar. Het gegeven dat Nieuw-Zeeland al enige tijd met de nodige problemen kampt, biedt extra afzetmogelijkheden voor de andere exporterende landen.

In juni opnieuw veel interventievoorraad verkocht 

Hogan noemt in het bijzonder de goedlopende boterafzet. Puur ten aanzien van de boterprijs, bedraagt de grondstofwaarde van rauwe melk meer dan €37 per 100 kilo. Dit is inmiddels ook het niveau wat op de spotmarkt al enige tijd gangbaar is. Tegelijkertijd wijst Hogan op de problematische afzet van magere melkpoeder. Dit benadruk volgens de Eurocommissaris eens te meer dat voorzichtigheid geboden is bij het op de markt brengen van deze interventievoorraden. 

Het voorstel van de Franse landbouwminister Stéphane Travert om de voorraden uit interventie te verkopen als veevoer, heeft Hogan resoluut van de hand gewezen. Volgens de Eurocommissaris kan dit financieel niet uit. Eerder nog was deze bestemming nog een reële optie voor Hogan. 

Interventieverkopen
Hoewel Hogan pleit voor voorzichtigheid, zijn de interventieverkopen de afgelopen 3 maanden flink toegenomen. In juni heeft de Europese Commissie 23.532 ton magere melkpoeder uit interventie verkocht. In totaal werd er krap 40.000 ton aangeboden. De laagst gerealiseerde prijs lag op €1.195 per ton, terwijl het hoogst gerealiseerde bedrag €1.400 per ton bedroeg. Deze niveaus liggen iets onder de actuele marktprijzen

Los van het verkochte volume in juni lag er afgelopen mei nog 342.791 ton magere melkpoeder in interventie. Aan het begin van dit jaar noteerde de voorraad nog 378.812 ton. Dit betekent dat de voorraden nu eindelijk een serieuze daling laten zien.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Melkpoederexport EU krijgt klap, kaasuitvoer een tikje

Analyse Zuivel

Veel minnen, maar toch vertrouwen in zuivelmarkt

Analyse zuivel

Poeders voelen zwakker, kaas geeft geen krimp

Analyse Melkpoeder

Vraaguitval tackelt melkpoederprijzen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief