Achtergrond Bedrijf

'Op naar topresultaat in hygiënestal'

20 Juli 2018 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het aantal klauwaandoeningen in zijn veestapel is met de helft verminderd, terwijl de melkproductie in 1 jaar tijd steeg van 10.250 naar 11.500 kilo melk per koe. Wat is het geheim van de verbeterde resultaten op het melkveebedrijf van Jos Seuntiëns in Knegsel?

De resultaten op het bedrijf van Jos Seuntiëns (210 melkkoeien en 4 melkrobots) zijn het afgelopen jaar spectaculair verbeterd. De melkproductie steeg van 10.250 naar 11.500 kilo melk, terwijl het aantal klauwproblemen halveerde. Dat heeft volgens de melkveehouder 2 redenen. "De minder presterende koeien gingen er door het fosfaatreductieplan allemaal uit. De tweede reden is dat ik sinds een jaar werk met het uit de varkenshouderij overgewaaide HyCare-systeem. Ik heb een aantal relatief eenvoudige maatregelen doorgevoerd en dat leidt tot resultaat", zo vertelt Seuntiëns.

Hy staat voor hygiëne en Care voor zorg. HyCare is een concept van MS Schippers, ontwikkeld voor de varkenshouderij, om zodoende de bacterie- en virusdruk te verlagen en het antibioticagebruik naar beneden te brengen. De Italiaanse stal van Seuntiëns is de eerste melkveestal waarin dit is toegepast. Er gaan 4 principes schuil achter de stal: poriënvrije vloeren en wanden, een kiemarme leefomgeving, schoon en kiemvrij drinkwater en een structurele bestrijding van ongedierte.

Poriënvrije vloeren en wanden
De betonnen vreetruimte van de koeien, inclusief de betonnen muurtjes onder het voerhek, zijn van een coatinglaag voorzien. Zo kunnen de voerresten het beton niet meer indringen, waardoor broei en ongewenste bacteriegroei worden tegengaan. Ook de ziekenboeg en behandelruimte, waar de koeien worden behandeld tegen klauwaandoeningen, zijn gecoat.

Door het bovenstaande zijn de ruimtes eenvoudig te reinigen en ontsmetten, zodat infectieuze ziekteverwekkers zich niet kunnen verspreiden. Een ringleiding die door de hele stal loopt, zorgt ervoor dat de boer overal in de stal aansluitingen heeft en op die manier snel en gemakkelijk de hogedrukspuit kan bedienen.

Kiemarme leefomgeving
Als de koeien de melkrobot verlaten, dan lopen ze over een mat met een klauwverzorgend product erin. Dit product wordt automatisch 4 keer per dag in de mat gepompt. Ook wordt de sleuvenvloer in de stal 2 keer in de week bespoten met een reinigingsmiddel in een ruggenspuit en worden de waterbakken 2 keer per week volledig gereinigd.

(Tekst gaat verder onder de foto)De HyCare-stal werd op 14 juni feestelijk geopend.

Het water wordt behandeld met een antibacterieel middel, zodat de koeien altijd fris water drinken en de vertering niet wordt verstoord. "Het doel is om weerbare koeien te krijgen, die niet snel ziek worden", vertelt Seuntiëns. Tegen die achtergrond krijgen de koeien van weken voor het afkalven tot 7 tot 10 weken daarna dagelijks een voedingssupplement toegediend.

Bestrijding ongedierte
In de stal vindt ook structureel bestrijding van vliegen en knaagdieren plaats, zodat de kans op ziekteoverdracht wordt teruggedrongen. Dit gebeurt met behulp van vliegenlampen, roofvliegen, rattenlokdozen en vogelwering. Alle deuren zijn volledig gesloten en voor de luchtinlaat hangen 2 typen gaas. Het eerste gaas is om de wind tegen te houden, het tweede om vogels te weren. Als het windbreekgaas bij warm weer wordt opgerold, voorkomt het tweede gaas dat er vogels op stal kunnen komen. Verder hangen op elke hoek in de stal een schop en een bezem om de boel continu schoon te houden.

Kortom: alles wordt in het werk gesteld om ziektekiemen te weren. Zo is de stal voor mensen alleen te bezoeken via een hygiënesluis, wat in de melkveehouderij niet gebruikelijk is. Seuntïens ziet er de voordelen van. "Zonder deze maatregelen ben je op gebied van gezondheid voortdurend bezig met brandjes blussen. Dat is door het omlaag brengen van de ziektedruk veel minder het geval. De koeien zijn gezonder, geven meer melk (met hogere gehalten) en hebben bijna de helft minder klauwaandoeningen. Ook zijn er minder problemen met uiers en vruchtbaarheid. En ik heb meer werkplezier."

Niet voor elke melkveehouder geschikt
Of de extra kosten opwegen tegen de baten, zal nog moeten blijken. Seuntiëns zit in een proeffase, waardoor sommige kosten worden gedragen door MS Schippers. Op termijn moet hij alle kosten zelf dragen. De melkveehouder denkt dat deze royaal worden terugverdiend door de lagere ziektekosten en betere resultaten. Wel stelt hij dat een HyCare-stal niet voor elke melkveehouder geschikt is.

"Het vraagt om veel discipline en structuur. Je hebt te maken met veel voortdurend terugkerende behandelingen die extra arbeid vragen, zoals het inschuimen, spuiten en desinfecteren. In mijn optiek spaar je die extra arbeid op andere fronten weer uit, bijvoorbeeld doordat je minder koeien met mortellaro hebt. En als de werkwijze resultaat oplevert, stimuleert dat ook. Maar het is wel zo: alleen als je volledig achter de HyCare-aanpak staat en je bedrijf en gedrag erop wilt aanpassen, moet je eraan beginnen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 20 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879342/op-naar-topresultaat-in-hygienestal][/url]
"Het doel is om weerbare koeien te krijgen, die niet snel ziek worden", vertelt Seuntiëns.
Volgens mij kweekt hij kasplantjes.
hans 20 Juli 2018
Prima aanpak, maar koop de benodigdheden elders. Scheelt je de helft of meer in prijs.
steyr 20 Juli 2018
schippers is niet voor niks miljonair
hans 20 Juli 2018
Schippers is dus goed bezig, raar dat die boeren zo dom zijn en het voor zichzelf goed praten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden