Interview Marius Wijers

'Fosfaatrechten kopen kan ook zonder bank'

14 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 12 reacties

Het is mogelijk om fosfaatrechten op naam te krijgen zonder dat er een beroep moet worden gedaan op de bank. Via deze constructie krijgen melkveehouders de kans om meer vee te behouden. Marius Wijers, belastingadviseur bij Accon avm, gaat in op mogelijkheden die de Belastingdienst aanbiedt.

Hoe kan een melkveehouder meer fosfaatrechten op zijn naam krijgen? Het antwoord op die vraag is meestal via een koop- of leaseovereenkomst. Echter, bij een koopovereenkomst moet in 1 keer een groot bedrag vrijgemaakt worden of moet er extern geld gevonden worden (bijvoorbeeld via een lening bij de bank).

Een leaseovereenkomst heeft het nadeel dat er een korting van 10% over de rechten toegepast wordt. Wanneer de fosfaatrechten niet binnen het kalenderjaar terugkeren naar de oorspronkelijke eigenaar, dan wordt er bij terugkeer nogmaals gekort.

Waarom moeten er meer manieren komen om rechten op naam te krijgen? 
"Het is lang niet voor elke melkveehouder mogelijk om fosfaatrechten te kopen. Dat is het gevolg is van een beperkte bereidheid vanuit banken om de rechten te financieren. Ook de eis dat de rechten in maximaal 5 jaar afgelost moeten worden, blijkt vaak een probleem. Tegelijkertijd hebben we de zaak voorgelegd om te kijken hoe we de fiscale druk bij de verkoper kunnen verzachten. Een huurovereenkomst (met een optie tot koop) bleek de oplossing."

Aflossen in 5 jaar een probleem

Is een huurovereenkomst met optie tot koop binnen de regels mogelijk?
"De vraag is hoe de fosfaatrechten fiscaal behandeld moeten worden. De Belastingdienst heeft geen specifieke handleiding voor fosfaatrechten. Ze passen binnen de algemene kaders voor leasebesluiten, maar die zijn al meer dan 10 jaar oud. Het was lang onzeker of het wel of niet kon, maar nu weten we dat het kan. En, met meer bekendheid zal het ook meer gebeuren. Wij passen het al bij meerdere klanten toe."

Hoe werkt de huurovereenkomst met optie tot koop?
"Bij huurkoop wordt een overeenkomst gesloten, waarin een periode genoemd wordt. Er wordt jaarlijks een bedrag betaald voor de rechten. In de overeenkomst wordt een eenmalige koopoptie tegen een bepaald bedrag afgesloten. Die overeenkomst luistert heel nauw, want hij moet onder het leasebesluit vallen. Bij het in werking treden van de overeenkomst worden de rechten (via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) overgeschreven op de naam van de huurder. Dan gaat er ook een korting van 10% vanaf, want de verhuurder blijft juridisch en fiscaal eigenaar. Wanneer de huurder aan het einde van de overeenkomst de rechten koopt, gaat er geen korting van 10% meer vanaf."

Er wordt gesproken over de kans dat er geen 10% korting gaat plaatsvinden bij lease. Hoe kijkt u daar tegenaan?
"Er is hier een motie over aangenomen. De markt vraagt er blijkbaar om. Echter, als ik zie hoe star Brussel tot nu toe is geweest in het fosfaatdossier, vraag ik mij af of dit gaat gebeuren. Melkveehouders willen tegen de huidige melkprijs melken en ze willen fosfaten waarop je koeien kunt houden. Met de huurovereenkomst met koopoptie kan de last over een langere periode verdeeld worden."

Welke voordelen heeft de huurconstructie voor de verhuurder?
"Het gaat om behoorlijke bedragen. De inkomstenbelasting die de verkopende partij moet afgedragen, kan oplopen tot 46,68%. Je kunt dan kiezen voor de regeling 'Herinvestering', maar dat is (wanneer de AOW-gerechtigde leeftijd in zicht is) soms lastig. Het is dan beter om jaarlijks een klein beetje belasting te betalen. En door te spreiden kom je niet in de hogere belastingschijf terecht. Met deze regeling kan het voordeel oplopen tot 13%. Zit iemand tegen de AOW-leeftijd aan en wordt de fiscale heffingskorting optimaal benut, dan kan het voordeel oplopen tot 28%." 

Zijn er, naast een huurovereenkomst met optie tot koop, nog meer kansen voor de overname van fosfaatrechten?
"We zijn achter de schermen aan het kijken wat er nog meer mogelijk is. Er komen nu best veel volledige bedrijven op de markt. Wat zijn de mogelijkheden daar? Er zitten ook nog mogelijkheden in de Meststoffenwet, maar die zijn wel rigide. Tegelijkertijd merk je dat er meer behoefte is aan flexibiliteit."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
hans 14 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879607/fosfaatrechten-kopen-kan-ook-zonder-bank][/url]
". De inkomstenbelasting die de verkopende partij moet afgedragen, kan oplopen tot 46,68%. "
Zit je een schijf lager, dan betaal je premieheffing, en totaal ong. hetzelfde aan de staat.
"Door te spreiden kom je niet in de hogere belastingschijf terecht. Met deze regeling KAN het voordeel oplopen tot 13%."
Met de 10 % korting op de rechten (excl. je plus-kosten belastingadviseur bij Accon avm) is je voordeel MISSCHIEN 3% dus.
"We zijn achter de schermen aan het kijken wat er nog meer mogelijk is. Er komen nu best veel volledige bedrijven op de markt."
Gouden tijden, voor de belasting-consulents.
Egbert 14 Augustus 2018
Zou een uitkomst zijn voor veel bedrijven die krap bij kas zitten. Maar....Er zullen zo veel meer kopees op de markt komen,dus....rechten worden duurder en weer zullen de zwakkere broeders buiten spel staan. En de rest moet er duurde aan.
Abonnee
Ronnie 14 Augustus 2018
Aflossingsverplichting van 5 jaar is belachelijk, maar als AbnAmro klant was ik er ontzettend blij mee. Alles voor de komende jaren aangekocht. En al die (boeren) jongens en meisjes denken dat de Rabobank het beste met je voor heeft. Ze willen geen snelle daling van de grondprijs. En voor de rest Dream on.
Abonnee
Dirk 14 Augustus 2018
Ronnie schreef:
Aflossingsverplichting van 5 jaar is belachelijk, maar als AbnAmro klant was ik er ontzettend blij mee. Alles voor de komende jaren aangekocht. En al die (boeren) jongens en meisjes denken dat de Rabobank het beste met je voor heeft. Ze willen geen snelle daling van de grondprijs. En voor de rest Dream on.


De jongens en meisjes van de Rabobank hebben het beste voor met de Rabobank. En daar hebben ze o.a. boeren voor nodig.
PRIORITEIT NUMMER 1 van de Rabo-jongens en meisjes is het belang (=zoveel mogelijk winst) voor hun broodheer. Voor hun clientele hebben ze in werkelijkheid geen enkele empathie. Dat is slechts schijn. Vergis U niet.
andre vw 14 Augustus 2018
Hans schrijft door te spreiden!
Wat doe je dan met de onbenutte rechten in dat jaar?

Heb niks op met banken maar bedenk ff je situatie als er geen banken zouden zijn!
Tybalt 14 Augustus 2018
Ronnie. Het mag/is belachelijk. Maar als een bank een boekhoudrapport inziet. Waaruit blijkt dat je een trekker in de lease van een ton in 3 of 5 jaar terugbetaald aan de leasemaatschappij. Dan kan ik een bepaald standpunt wel een beetje begrijpen.
hans 14 Augustus 2018
Andre, banken zijn DE uitvinding om de massa als slaaf te kunnen gebruiken. Zij lenen uit wat ze zelf niet hebben, en verlangen het kontant terug, met kontante rente.
"Niemand is meer wanhopig slaaf, dan zij die onjuist overtuigd vrij zijn."
(Goethe)
Franse you-tube, Nederland is er nog niet aan toe https://www.youtube.com/watch?v=_gXsDYN6zWI
andre vw 15 Augustus 2018
Mooie woorden Hans.
Had alleen nooit kunnen boeren zonder een bank die me opgang hielp.
Heb wel altijd zelf de regie in de hand gehouden.
hans 15 Augustus 2018
Ook een gelovige in ons failliete systeem, Andre? Waarom hebben banken het alleenrecht op lenen en sparen? Wanneer je schuld bij een bank hebt, wordt de regie je gegund, totdat ...
andre vw 16 Augustus 2018
ook systeem regie van aan verden het op loop hebt aan boden regie totdat een meer aan ijsen daar op loop van neer een van loop een aan benrechten hans
Abonnee
Dirk 16 Augustus 2018
hans schreef:
Ook een gelovige in ons failliete systeem, Andre? Waarom hebben banken het alleenrecht op lenen en sparen? Wanneer je schuld bij een bank hebt, wordt de regie je gegund, totdat ...


Hans, jij snapt het beter dan Andre VW
andre vw 16 Augustus 2018
Die tekst van 05.55.57 van vandaag is beslist niet van de Andre VW van mooie woorden Hans...…..( en eerdere Andre VW opmerkingen.
Toen lag ik op een oor!
Abonnee
Dirk 16 Augustus 2018
andre vw schreef:
Die tekst van 05.55.57 van vandaag is beslist niet van de Andre VW van mooie woorden Hans...…..( en eerdere Andre VW opmerkingen.
Toen lag ik op een oor!


Die tekst is ook verrekte moeilijk te vertalen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden