Nieuws Slachtkoeien

Droogte legt het af tegen hogere melkprijs

20 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 2 reacties

Nederlandse melkveehouders slaagden er in juli in net iets meer melk af te leveren dan in juni. De Britten melden sinds 11 augustus weer een kleine verbetering in de melkaanvoer. Valt de schade door de droogte mee, of is er een andere factor die de effecten van de problemen in de ruwvoerwinning minimaliseert?

De Britten melden 11 augustus (na 11 weken van rode cijfers) weer een voorzichtige plus in de melkaanvoer. In Nederland werd in juli zelfs een bescheiden stijging, ten opzichte van juni, neergezet. Wanneer de Britse trend wordt aangehouden, dan wordt een verdere teruggang in de aanvoer steeds onwaarschijnlijker.

Minder melk?
Waar heeft de droogteperiode zijn sporen nagelaten? De eerste harde cijfers komen uit Duitsland. De melkaanvoer duikt daar in week 31 onder de lijn van 2016 en 2017. Het ziet ernaar uit dat dit in week 32, en misschien zelfs ook in week 33, zo blijft. Het gaat om een min van iets meer dan 1%.

Verrassingselement leverde lokaal wat problemen op

Deze minnen zijn echter onvoldoende om de 30 weken met een relatief hoge aanvoer teniet te doen. Vooral het verrassingselement heeft lokaal voor probleem gezorgd. Tegelijkertijd worden in veel Noord-Europese lidstaten wel degelijk meer koeien (vervroegd) naar de slacht gebracht.

Dat is iets wat tot enkele weken geleden ook loonde, wegens hogere vleesprijzen. In de laatste 3 weken zijn de prijzen echter langzaamaan gedaald. Daarentegen zijn er nog wel zorgen over de voervoorraden, maar die lijken nu wel van erf tot erf te verschillen. Er hangt veel af van de voorraden die nog aanwezig zijn. Ook zijn er voldoende alternatieve voeders voorhanden.

Melkveehouders willen melken
In Nederland, maar ook in andere lidstaten, levert de combinatie van voorraden, de schade en het aanbod van alternatief voer een puzzel op. Die puzzel maakt het lastig om concreet vast te stellen hoeveel minder melk er komt. Tegelijkertijd willen de melkveehouders meer leveren, want de melkprijzen trekken weer aan. In het Verenigd Koninkrijk wordt dit onderstreept door de vraag naar jonge koeien die net een kalf hebben gekregen, waardoor die prijs de prijs van verse vaarzen nadert.

Ook in Nederland lijkt de selectie en verbetering van de veestapel de minnen in de melkaanvoer te tackelen. De vraag naar fosfaatrechten maakt duidelijk dat een verdere teruggang in de veestapel niet wenselijk is. Deze trend zou elk moment naar Duitsland over kunnen slaan. Over juni lagen de melkprijzen (bij 4% vet) onder het niveau van 2017, maar kwamen ze nog wel steeds uit boven de €30 per 100 kilo. DMK verhoogde de prijs over juli en augustus, waarmee de kosten beter gedekt kunnen worden.

Hogere melkprijs helpt
Alles bij elkaar ziet het ernaar uit dat de verhogingen in de melkprijs de schade door de droogte grotendeels goed gaat maken. Wat ook helpt is dat het grasland op veel plaatsen weer groen kleurt. De maanden december, januari en februari worden spannend, omdat het vee dan het meest in onderhoud kost. Doorgaans dalen de melkprijzen over de eerste maanden van 2019 ook nog eens. Gaan er in die maanden wel minder liters melk komen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ome jaap 20 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879667/droogte-legt-het-af-tegen-hogere-melkprijs][/url]
Samengevat: Boeren melken vrolijk door met duur aangekocht voer. Fosfaatrechten worden nog duurder kostprijs vliegt omhoog melkprijs is en blijft te laag door overaanbod.
Ard 20 Augustus 2018
Juiste conclusie ome Jaap!
Dmitri 21 Augustus 2018
Hallo, boerenbusiness
Boeren melken vrolijk door met duur aangekocht voer. fosfaatrechten worden nog duurder kostprijs vliegt omhoog melkprijs is en blijft te laag door overaanbod.
Groetjes Dmitri boer
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden