Shutterstock

Nieuws Fosfaatwet

'Zoogkoeienhouders moeten meer tijd krijgen'

5 November 2018 - Kimberly Bakker

Stichting VleesveeNL pleit ervoor dat de inschrijftermijn voor de vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders verlengd wordt. "Er is veel onduidelijkheid onder vleesveehouders over de fosfaatwet", laat de brancheorganisatie in een persbericht weten.

De organisatie geeft aan voornamelijk vragen te krijgen over praktische gevolgen van de regeling. "De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een meer dan redelijke termijn gekregen om dossiers van vleesveehouders te beoordelen", laat de organisatie weten. "Echter, dat geldt niet voor de vleesveehouders. Zij krijgen een onredelijk kort termijn opgelegd, waarin (op basis van veel onduidelijkheden) onomkeerbare besluiten worden gevraagd."

Vrijstellingsregeling
De zoogkoeienhouders die een beschikking hebben gehad, kunnen tot 6 november inschrijven. De boeren waaraan (nog) geen rechten toegekend zijn, kunnen zich tot 1 december aanmelden voor de vrijstellingsregeling. De brancheorganisatie streeft ernaar dat de inschrijftermijn voor beide groepen in ieder geval tot 31 december 2018 loopt. "Of tot een redelijk moment nadat de veehouder een beslissing heeft gekregen op een ingediend bezwaar", zo meldt VleesveeNL.

"Dat geeft RVO.nl de mogelijkheid en tijd om boeren goed te informeren en het geeft veehouders de tijd om een afgewogen keuze te maken." Daarbij meldt VleesveeNL dat deelname aan de vrijstellingsregeling of produceren onder de fosfaatregeling een grote beslissing is, welke gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering.

Belang voor de overheid
In het persbericht meldt VleesveeNL ook dat een langere inschrijftermijn voordelen voor de overheid heeft. "Door de onduidelijkheid merken wij dat boeren niet durven te kiezen voor de vrijstelling. De deelname zal groter zijn als boeren over informatie beschikken en de gevolgen voor hun bedrijf goed in beeld hebben." 

Er is nog een aparte categorie: de ondernemers die bezwaar ingediend hebben tegen de beschikking of herbeschikking die ze van RVO.nl hebben ontvangen. "Zij durven niet deel te nemen aan de vrijstellingsregeling uit angst dat hun bezwaar dan sneller wordt afgewezen. En daarbij hebben zij dat bezwaar niet voor niets aangetekend", aldus VleesveeNL.

Vaak zijn er ook (advies)kosten gemaakt en dat weerhoudt boeren ervan zich in te schrijven voor de vrijstelling. "Daarom zou het voor veehouders mogelijk moeten zijn om de beslissing pas na de behandeling van hun bezwaar te kunnen nemen. Pas op dat moment is er duidelijkheid voor hen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden