De uitvoering van de fosfaatwet stuit op grote problemen, zo laat de Vereniging van Agrarisch Recht Advocaten weten. In de brandbrief die zij maandag 19 november aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hebben gestuurd, stellen zij dat een 'goede rechtspleging' in het geding is.
De problemen zijn volgens het collectief in de hand gewerkt doordat de wetgeving het afgelopen jaar geforceerd (en onder druk van de Europese Commissie) tot stand is gekomen. Daardoor loopt de uitvoering nu niet op rolletjes; zowel melkveehouders, de advocatuur, als het ministerie loopt daar tegenaan.
Volgens de advocaten zijn de definities in de wet niet goed doordacht; een voorbeeld is de onduidelijke afbakening van de knelgevallen. Ook is het frappant dat vleesveehouders fosfaatrechten kregen toegekend, wat achteraf gezien niet had mogen gebeuren.
Afbakening knelgevallen
De problemen komen met name tot uiting op melkveebedrijven die, voor de peildatum van 2 juli 2015, hebben geïnvesteerd en opgeschaald. Deze bedrijven hebben te weinig fosfaatrechten toegekend gekregen. Hoewel de Commissie Kalden heeft erkend dat deze categorie een knelgeval is, wordt die niet als zodanig erkend. Dit omdat de categorie niet goed af te bakenen is.
Dat het ministerie dit advies heeft opgevolgd, is volgens het collectief van advocaten opvallend, omdat het ministerie inmiddels veel ervaring heeft in het definiëren van knelgevallenregelingen bij andere agrarische wetgeving.
Individuele toets
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft bepaald dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) moet toetsen of de bedrijven die zich hebben aangemeld als knelgeval, dit ook daadwerkelijk zijn. Ondertussen hebben 8 voorloperszaken gegevens opgestuurd, maar daar stokt het proces. Wanneer de bedrijven op een besluit aandringen, worden ze standaard afgewezen. Vervolgens zit er niets anders op dan in beroep te gaan bij het CBb, maar daar zijn de wachtrijen lang.
Dit terwijl voor deze bedrijven haast is geboden, gezien zij voor het einde van dit jaar duidelijkheid moeten hebben. Als de melkveehouder meer fosfaat produceert dan de toegekende fosfaatrechten, overtreden zij de Meststoffenwet. Zij riskeren een economisch delict. In dit soort situaties is het treffen van een voorlopige voorziening soms een oplossing, maar dit middel heeft de CBb recent ontnomen.
Duidelijkheid verschaffen
De advocaten beseffen dat de minister geen zeggenschap heeft over de gang van zaken binnen het CBb. Wel vragen zij Schouten toe te zien dat in de toetsing van RVO.nl ook op de individuele omstandigheden wordt ingegaan. Daarbij roepen zij RVO.nl op haast te maken in het verschaffen van duidelijkheid, zodat de bedrijven niet onnodig in onzekerheid zitten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880572/rechters-uiten-kritiek-op-fosfaatwet-in-brandbrief]Rechters uiten kritiek op fosfaatwet in brandbrief[/url]