Shutterstock

Nieuws Fosfaatwetgeving

Advocatuur uit kritiek op fosfaatwet in brandbrief

20 November 2018 - Wouter Baan - 21 reacties

De uitvoering van de fosfaatwet stuit op grote problemen, zo laat de Vereniging van Agrarisch Recht Advocaten weten. In de brandbrief die zij maandag 19 november aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hebben gestuurd, stellen zij dat een 'goede rechtspleging' in het geding is.

De problemen zijn volgens het collectief in de hand gewerkt doordat de wetgeving het afgelopen jaar geforceerd (en onder druk van de Europese Commissie) tot stand is gekomen. Daardoor loopt de uitvoering nu niet op rolletjes; zowel melkveehouders, de advocatuur, als het ministerie loopt daar tegenaan.

Volgens de advocaten zijn de definities in de wet niet goed doordacht; een voorbeeld is de onduidelijke afbakening van de knelgevallen. Ook is het frappant dat vleesveehouders fosfaatrechten kregen toegekend, wat achteraf gezien niet had mogen gebeuren.

Afbakening knelgevallen
De problemen komen met name tot uiting op melkveebedrijven die, voor de peildatum van 2 juli 2015, hebben geïnvesteerd en opgeschaald. Deze bedrijven hebben te weinig fosfaatrechten toegekend gekregen. Hoewel de Commissie Kalden heeft erkend dat deze categorie een knelgeval is, wordt die niet als zodanig erkend. Dit omdat de categorie niet goed af te bakenen is.

Dat het ministerie dit advies heeft opgevolgd, is volgens het collectief van advocaten opvallend, omdat het ministerie inmiddels veel ervaring heeft in het definiëren van knelgevallenregelingen bij andere agrarische wetgeving.

Individuele toets
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft bepaald dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) moet toetsen of de bedrijven die zich hebben aangemeld als knelgeval, dit ook daadwerkelijk zijn. Ondertussen hebben 8 voorloperszaken gegevens opgestuurd, maar daar stokt het proces. Wanneer de bedrijven op een besluit aandringen, worden ze standaard afgewezen. Vervolgens zit er niets anders op dan in beroep te gaan bij het CBb, maar daar zijn de wachtrijen lang.

Dit terwijl voor deze bedrijven haast is geboden, gezien zij voor het einde van dit jaar duidelijkheid moeten hebben. Als de melkveehouder meer fosfaat produceert dan de toegekende fosfaatrechten, overtreden zij de Meststoffenwet. Zij riskeren een economisch delict. In dit soort situaties is het treffen van een voorlopige voorziening soms een oplossing, maar dit middel heeft de CBb recent ontnomen.

Duidelijkheid verschaffen
De advocaten beseffen dat de minister geen zeggenschap heeft over de gang van zaken binnen het CBb. Wel vragen zij Schouten toe te zien dat in de toetsing van RVO.nl ook op de individuele omstandigheden wordt ingegaan. Daarbij roepen zij RVO.nl op haast te maken in het verschaffen van duidelijkheid, zodat de bedrijven niet onnodig in onzekerheid zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Abonnee
melkmeisje 20 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880572/rechters-uiten-kritiek-op-fosfaatwet-in-brandbrief]Rechters uiten kritiek op fosfaatwet in brandbrief[/url]
"Vereniging van Agrarisch Recht Advocaten "

sinds wanneer zijn advocaten rechters?
Mathieu 20 November 2018
D beste advocaat zit in een fles.
Arjan Kok 20 November 2018
Als ik het goed lees vinden deze Advocaten hun vak even te moeilijk, wil de echte advocaat opstaan en willen de gemakszalvers eindelijk wat nuttigs gaan doen
Arjan Kok 20 November 2018
Als ik het goed lees vinden deze Advocaten hun vak even te moeilijk, wil de echte advocaat opstaan en willen de gemakszalvers eindelijk wat nuttigs gaan doen
corrie 20 November 2018
Onze zoogkoeien krijgen ook kalveren, waar blijven onze fosfaat rechten, die we eerst hadden maar zijn terug gehaald door RVO??
Ons bedrijf staat nu onder druk, alle koeien niet meer dekken ? kalfjes aborteren dit is niet oke.
een koe is een koe net als een mens een mens is of toch weer niet.
Pater 20 November 2018
De advocaten hebben geen handvaten om wat krom is recht te lullen . oftewel ze kunnen geen knelgevallen bij staan dus hier gaat hun broodwinning over andermans rug.
Ik hoop dat het onderhand afgelopen is met dat gezeik van de vermeende knelgevallen . Als hun het was gelukt lachen ze iedereen uit kijk eens goed wat wij voor goede ondernemers wij zijn.
Een goede ondernemer heeft ook een plan B en dat is een plan dat je zelf je problemen oplost en niet over de rug van andere die ook kei hart moeten knokken om te overleven
Kees 20 November 2018
Vleesveehouders zijn vrijgesteld dus wat is het probleem? Die kunnen nog lekker hun latente ruimte opvullen. Ik wou dat ik dat als melkveehouder ook kon zeggen met 1400 kg latente ruimte na fors geïnvesteerd te hebben.
Abonnee
De Boer 20 November 2018
@Pater
Helemaal mee eens. Als je wordt geknipt en geschoren moet je stil zitten en daarna snel weer opstaan en verder.
Niet blijven hangen in wat is geweest.
Joop 20 November 2018
Knelgevallen kunnen nog steeds fosfaatrechten leasen moeten ze wel opschieten nu
Kees 20 November 2018
Zonder fosfaatwet was de zuivelprijs helemaal in elkaar geklapt Carolla Schouten heeft het tij gelukkig gekeerd
Kees 20 November 2018
Zonder fosfaatwet was de zuivelprijs helemaal in elkaar geklapt Carolla Schouten heeft het tij gelukkig gekeerd
gert 20 November 2018
In 2010 vroeg het ministerie zich al af of er eventueel een volume beleid zou moet komen als de we te veel fosfaat zouden blijven produceren.........., we wisten dus met zijn allen ruim op tijd dat we niet onbeperkt zouden kunnen gaan produceren, zo veel knelgevallen kunnen er niet zijn
Huug 20 November 2018
Kees niet zomaar wat kakelen
Sjoerd 21 November 2018
@ Kees, wat een onzin. Denk je dat die paar procenten die NL meer had geproduceerd ook maar van enige invloed op de wereldmarktprijs was geweest. Dan zouden we nu wel een supermelkprijs mogen hebben omdat we al 1,7% minder melk leveren met zijn allen....

Fosfaatdossier is drama geworden: omdat de basis eronder al dusdanig wankel is. Advocaten kunnen nu eindelijk niet meer recht lullen wat krom is. En nu maar hopen dat de boel ploft.
Piet Stehouwer 21 November 2018
als ik als advocaat ook even een duit in het zakje mag doen: wij hebben als taak om onze cliënten bij te staan, en daarbij een zo goed mogelijk resultaat te behalen , niet meer en niet minder. Wat wij zien is dat procedures hopeloos dreigen te verzanden, en de meeste cliënten weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Vandaar deze brandbrief
hans 21 November 2018
Huug en Sjoerd, dom je ongelijk volhouden, dan komen jullie er wel.
Inderdaad Kees, zonder fosfaatwet waren die grote groeiers nu allemaal al gewoon failliet. Nu kunnen ze nog klagen dat de overheid hen de das om gedaan heeft.
Abonnee
info 25 November 2018
Helaas moeten we concluderen dat bij een geregelde productie minder slachtoffers vallen , maar goed nu verder en positief blijven bedenken waar we een voldoende inkomen uit kunnen halen , dat is voor iedere ondernemer weer anders. Succes
Jpk 26 November 2018
Dit probleem is gemakkelijk op te lossen met eerlijke en werkbare belastingmaatregelen en zonder de europa
bas 30 November 2018
Goudmijn voor advocaten.
Abonnee
Kjol 1 December 2018
De sector wordt uiteindelijk geheel gefileerd, eerst worden nu de fosfaatrakkers geroosterd, als dat achter de rug is komen de bedrijven in intensieve gebieden, als uiteindelijke afsluiter een willekeur aan bedrijven die om verschillende redenen nog niet de moed hebben opgegeven maar toch nog even gescalpeerd worden met allerlei juridische beperkingen.
Abonnee
Kjol 1 December 2018
De bedrijven die nu zelfgenoegzaam een laatdunkend doen over de fosfaat probleem bedrijven hebben in de tussentijd niet eens door dat ze zelf allang op hetzelfde menu staan om verorberd te worden, de politiek zal altijd een reden vinden voor het volgende feestmaal.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden