De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft tot nu toe 46% van de afgehandelde bezwaarschriften, inzake de fosfaatrechten, gegrond. Dat meldde RVO.nl donderdag 22 november tijdens de technische briefing over het fosfaatstelsel in de Tweede Kamer.
RVO.nl ontving in totaal 7.746 bezwaarschriften en daarvan zijn er tot op heden 4.383 afgehandeld. De meeste bezwaren van de melkveebedrijven blijken gegrond te zijn omdat de hoeveelheid geleverde melk anders was dan verwacht. "De toewijzing van de rechten vond plaats op basis van de informatie die bij RVO.nl beschikbaar was. Bij het indienen van bezwaar krijgt de ondernemer de kans om nieuwe informatie aan te reiken", aldus, René van der Burg, directeur Kernprocessen en Klantcontact van RVO.nl.
Daarnaast stelt Van der Burg ook dat RVO.nl niet kan garanderen dat alle melkveehouders voor 1 januari 2019 duidelijkheid hebben over het aantal fosfaatrechten dat ze toebedeeld krijgen. Er blijkt meer tijd nodig te zijn voor het afhandelen van de bezwaren. "De uitspraak van de rechter dat er meer oog moet zijn voor individuele situaties speelt een rol", aldus de directeur.
Waarom is er onduidelijkheid?
Tijdens de briefing was de volledige Landbouwcommissie aanwezig om te horen waarom er voor veel boeren nog steeds geen zekerheid is over het aantal toebedeelde fosfaatrechten. Volgens Van der Burg had dit onder meer te maken met het feit dat de regels tussentijds veranderd waren. "Daarbij werden de medewerkers geraakt door de verhalen van de boeren die ze aan de lijn hadden."
- René van der Burg
Volgens Van der Burg moest zijn organisatie balanceren tussen de individuele belangen van die boeren en het collectieve belang van de sector. "Dat vraagt een zorgvuldige behandeling en dat kost tijd."
'Aantal bezwaren onderschat'
Naast het bovenstaande, gaf hij ook aan dat het aantal bezwaren is onderschat. RVO.nl geeft aan voor de fosfaatreductie bijna 20.000 e-mails en telefoontjes te hebben gehad. "De afdeling heeft zo'n 90.000 besluiten genomen." De organisatie gaf aan 3.000 bezwaren te hebben verwacht (wat op gesprekken met Zuivel.nl en de NZO was gebaseerd) en daarnaast werden er 200 beroepsprocedures verwacht. "Dit zijn er uiteindelijk 4 keer zoveel geworden."
Om het bovenstaande bij de uitgifte van fosfaatrechten te ondervangen, koos RVO.nl ervoor om 25.000 zienswijzen te versturen. Daarin stond de informatie die de organisatie had van het ontvangende bedrijf. Wanneer die informatie onvolledig of onjuist was, kon het bedrijf reageren met meer informatie. "Wij hadden 6.000 reacties verwacht, maar dat werden er meer dan 13.000. En in plaats van de verwachte 1.000 bezwaren, kwamen er bijna 8.000 binnen", zo legt Van der Burg uit.
'We kunnen niet sneller'
RVO.nl heeft na herhaaldelijk aandringen van de Kamerleden dus laten weten dat 46% van de bezwaren gegrond is verklaard. "De zorgvuldigheid die RVO.nl nastreeft, heeft dus niet kunnen voorkomen dat er toch fouten worden gemaakt." Hoeveel extra fosfaatrechten bij die bezwaren zijn zijn toegekend, kon Van der Burg niet zeggen. "Nu, 6 weken voor het einde van het jaar, staan nog 3.363 bezwaren open."
Van der Burg geeft tenslotte aan dat RVO.nl niet nog sneller kan werken. "Meer snelheid zal de zorgvuldigheid van de beslissingen schaden." Van der Burg suggereert daarbij dat melkveehouders die zekerheid zoeken, beslissingen moeten nemen op basis van de laatste beschikking die ze hebben ontvangen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880604/bijna-helft-van-de-bezwaarschriften-gegrond]'Bijna helft van de bezwaarschriften gegrond'[/url]