Shutterstock

Nieuws Melkveestapel

Duitse melkveestapel slinkt tot laagste punt in 10 jaar

4 Januari 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

In Duitsland is het aantal melkkoeien het afgelopen jaar met 2,3% gekrompen tot 4,1 miljoen, zo blijkt uit de cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Door de krimp is de omvang van de melkveestapel gedaald tot het laagste punt in 10 jaar tijd.

De melkveestapel in Duitsland daalt al sinds 2015, maar in het afgelopen jaar bleef het aantal dieren min of meer gelijk. Dit jaar is duidelijk weer sprake van een dalende trend.

Krimp in Bayern
In de Duitse deelstaat Bayern worden de meeste melkkoeien gehouden; de krimp van 2,6% tot 1,15 miljoen melkkoeien is echter bovengemiddeld. In de deelstaten Nedersaksen (-1,9% tot 849.000) en Noordrijn-Westfalen (-1,9% tot 409.000), die beiden grenzen aan Nederland, valt de krimp gematigder uit. De genoemde deelstaten vormen de ruggengraat van de Duitse melkveehouderij, gezien meer de helft van het aantal melkkoeien daar wordt gehouden. 

Vooral in de tweede helft van 2018 toont de melkveestapel een krimp. De reden hiervoor is waarschijnlijk de langdurige droogteperiode van zomer 2018, waardoor (ruw)voer duurder is geworden. Gezien de melkprijzen het afgelopen jaar overwegend kostendekkend waren, kan dat geen prikkel zijn geweest om te snijden in de veestapel.

Dalend aantal bedrijven 
Een andere reden voor de slinkende melkveestapel, is de afname van het aantal melkveebedrijven in Duitsland. In 1 jaar tijd is het aantal bedrijven met 4,5% gedaald tot 62.813 stuks in november. Het gemiddelde aantal koeien steeg in die tijd met 1,5% tot 65,3 koeien per bedrijf. Circa 10 jaar geleden was dat nog 42,5 koeien per bedrijf.

De krimp is sinds kort ook terug te zien in de Duitse melkaanvoer. In de maand oktober dook de melkaanvoer voor het eerst onder het niveau van 2017; de krimp bedroeg circa 0,5% tot 2,614 miljoen ton. Ook in de maanden november en december lagen de weekproductiecijfers onder het niveau van 2017.

In oktober liet de melkaanvoer voor een eerst een teruggang zien. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Maarten 7 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880949/duitse-melkveestapel-slinkt-tot-laagste-punt-in-10-jaar]Duitse melkveestapel slinkt tot laagste punt in 10 jaar [/url]
Wat verklaart deze substantiële daling? En wat zijn de verschillen met Nederland en de EU?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden