Drop of Light / Shutterstock.com

Nieuws Handelsoorlog

Zuivelsector VS stuurt brandbrief aan Trump

10 Januari 2019 - Wouter Baan

American Dairy Coalition (ADC) heeft een brandbrief naar de Amerikaanse president Donald Trump gestuurd. Daarin staat het dringende verzoek de crisis op de zuivelmarkt te stoppen. Door de handelsoorlogen met China, Canada en Mexico zitten de zuivelprijzen in zwaar weer.

De Amerikaanse zuivelindustrie is afgelopen jaar verwikkeld geraakt in de handelsoorlog en daardoor loopt de export stroever. Dit zorgt er ook voor dat er op de interne markt een overaanbod is van zuivelproducten, met lage melkprijzen tot gevolg. Zo daalde de kaasexport naar Mexico met 10% en lopen de exportverliezen naar China zelfs op tot 65%.

Compensatiebedrag veel te laag
De melkveehouders zijn niet tevreden met het noodplan dat Trump in augustus lanceerde; daarin beloofde hij $1,2 miljard voor de Amerikaanse landbouwsector, waarvan $85 miljoen voor de zuivelindustrie. Dit bedrag is volgens de melkveehouders veel te laag. Volgens eigen berekeningen bedroeg de schade door de handelsoorlog afgelopen jaar circa $1,5 miljard.

Het nieuwe NAFTA-akkoord doet vooralsnog nog niet wat het beloofd. Dit verdrag werd in oktober gesloten en zou de export van zuivelproducten uit de Verenigde Staten naar buurlanden moeten versoepelen, zo werd door de regering van Trump beweerd. De positieve effecten laten echter op zich wachten,

Torenhoge kaasvoorraden
Door de stroeve export zijn de Amerikaanse kaasvoorraden opgelopen tot 1,4 miljard pound (700.000 ton). Op dit punt wringt voor de Amerikaanse melkveehouders de schoen, want dit oefent een drukkend effect uit op de melkprijs. De ADC stelt daarom voor om de kaasvoorraden uit te delen aan de 40 miljoen Amerikanen die dagelijks kampen met voedseltekorten.

Of Trump aan de oproep gehoor geeft, moet nog blijken. Wel hebben de Verenigde Staten en China gesprekken gevoerd om de handelsoorlog toe te leggen. De uitkomsten daarvan zijn echter nog niet bekend. Dit neemt niet weg dat Trump optimistisch is over een mogelijke deal. Hij is van mening dat China constructief moet zijn, nu de Chinese economie scheurtjes vertoont.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden