Shutterstock

Inside Melk

Teruglopende melkaanvoer steeds beter zichtbaar

19 Januari 2019 - Wouter Baan

De geluiden over de teruglopende melkaanvoer in Europa komen steeds meer tot uiting in de statistieken. Ierland is de uitzondering op de regel en in ook Nieuw-Zeeland houdt de melktoename geen stand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december collecteerden de Nederlandse melkverwerkers 1.128.348 ton melk. In vergelijking tot dezelfde maand in 2017 is dat een daling van 6%. Over 2018 bedraagt de melkaanvoer 13,87 miljoen ton, tegen 14,29 miljoen ton in 2017 (-2,93%).

Daling in Duitsland 
Ook in Duitsland en Frankrijk pakt de melkaanvoer lager uit. De Duitse melkaanvoer toonde over november een daling van 0,9% tot 2,51 miljoen ton. De verwachting is dat de melkaanvoer de komende maanden verder terugloopt. Dit als gevolg van een kleinere melkveestapel en grote ruwvoertekorten.

In Frankrijk kromp de productie in november met maar liefst 3,7% tot 1,9 miljoen ton. Ook hier is de krimp een gevolg van de droge zomer. De plus die de Ierse melkaanvoer laat zien (+23% tot 482.000 ton), is opvallend. De verwachting is dat de groei verder doorzet. Per saldo laat de Europese melkaanvoer een afvlakking zien.

De melkaanvoer blijft onder het niveau van het 5-jarig gemiddelde.

Minder koeien in Nieuw-Zeeland
De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland laat in november een opvallende beweging zien. Terwijl de toename in oktober nog boven de 5% uitkwam, komt deze nu uit op 'slechts' 1% tot 2,9 miljoen ton. Dit houdt gedeeltelijk verband met de krimp die de melkveestapel laat zien (-1% tot 6,4 miljoen).

Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de mestmarkt, de voermarkt en de rentemarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden