Shutterstock

Nieuws Zuivelsector

Rusland heeft veel minder koeien dan gedacht

23 Januari 2019 - Wouter Baan

Er wordt al langer getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de Russische zuivelstatistieken. Dat die twijfel gegrond was, blijkt uit het feit dat Rusland de melkproductie over 2017 fors heeft verlaagd.

Met terugwerkend kracht heeft Rosstat, het Russische statistiekbureau, de melkaanvoer over 2017 met 3% verlaagd tot 30,2 miljoen ton. Of dit volume wel klopt, valt nog te bezien. Volgens de Russische bond van melkveehouders (RSPMO) produceerde Rusland in dat jaar namelijk 'slechts' 17 miljoen ton rauwe melk.

280.000 koeien minder
Rosstat geeft als verklaring voor de verlaging dat het aantal melkkoeien op de zogeheten 'backyard farms' veel lager ligt dan eerder werd gedacht. Het aantal koeien binnen deze categorie is met 7,5% gecorrigeerd tot 983.000 stuks.

De aantallen in de professionele melkveehouderij zijn niet of nauwelijks bijgesteld. Per saldo is de melkveestapel over 2017 met 3,4% verlaagd tot 7,95 miljoen. In exacte aantallen komt dit neer op een daling van 280.000 koeien.

Raming USDA nog lager
Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is de omvang van de Russische veestapel lager dan Rosstot beweert. Zij ramen de veestapel in 2017 namelijk op 6,7 miljoen koeien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden