Shutterstock

Nieuws Weidegang

Weidegang wordt nu ook beloond aan de slachtlijn

29 Januari 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Weidemelk is al langer een begrip en nu lijkt weiderundvlees dat ook te worden. De Duitse slachterij Westfleisch heeft een nieuw vleesconcept in de markt gezet: rundveevlees met weidegang. Voor deelnemende melkveehouders is een toeslag weggelegd.

Het welzijnsniveau van de koeien die weidegang krijgen, wordt door de consumenten vaak hoger gewaardeerd. Zo zijn weidemelk, weidekaas en weideboter inmiddels gemeengoed. In het verlengde daarvan wil de slachterij het predicaat 'weidegang' nu ook op rundvlees plakken. Naar eigen zeggen is de slachterij de eerste speler die dit doet.

Ostfriesland en Oldenburg
Westfleisch wil dit jaar 2.000 slachtkoeien in het concept integreren; de melkveehouders die hieraan meedoen, krijgen een toeslag van €15 op de slachtprijs. De aanvoer komt voornamelijk uit de regio's 'Ostfriesland' en Oldenburg. In beide gebieden, die in de deelstaat Nedersaksen liggen, is de melkveehouderij breed vertegenwoordigd.

De criteria voor het concept is dat de melkkoeien minstens 120 dagen per jaar 6 uur per dag weidegang krijgen. Ook dient het voer GMO-vrij te zijn, wat in Duitsland VLOG wordt genoemd. In het concept werkt Westfleisch samen met de Duitse zuivelproducent Ammerland. Het vlees wordt tot op heden alleen vermarkt in de supermarkten in grote Duitse steden (zoals Hamburg en Berlijn).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Mirco 29 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881180/weidegang-wordt-nu-ook-beloond-aan-de-slachtlijn]Weidegang wordt nu ook beloond aan de slachtlijn[/url]
Dat zouden Ned slachters ook moeten doen
Abonnee
Bertje 29 Januari 2019
Ja, inderdaad een goed plan om voor weidegang koeien een extra premie te geven, maar die moet dan wel rond de 100 euro wezen, anders geeft het niet
Frans-Jan 29 Januari 2019
Dat bestaat hier al lang. DOC kaas heeft hiervoor bijna twee jaar geleden een overeenkomst afgesloten met Gosschalk vlees voor weidende leden.
schoenmakers1 29 Januari 2019
als we het milieu serieus willen nemen wordt het verboden weidegang toe te passen. Hogere amoniakuitstoot, slechter mestopname wat beloond wordt met een hogere toegestane gift, meer verliezen van gras en geen uitgebalanceerde voeding. Als niet de feiten maar emotie regeren zal het nooit goed komen met nederland
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden