Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Provincie Drenthe

Duurzame melkveehouder krijgt rentekorting

30 Januari 2019 - 10 reacties

Rabobank, FrieslandCampina en de provincie Drenthe willen samen de melkveehouderij verduurzamen. De 3 partijen gaan de duurzaamheidsagenda's configureren, zodat er samenhang ontstaat. Rabobank stelt €50 miljoen beschikbaar voor de melkveehouders die verduurzamen.

De ambitie is om de verduurzaming in de melkveehouderij te versnellen. Melkveehouders die concrete stappen zetten, worden daarvoor beloond met een rentekorting. Samen hebben de partijen een stip op de horizon gezet, want in 2025 moet de melkveehouderij namelijk zoveel mogelijk een gesloten kringloop zijn.

€50 miljoen voor (her)financiering
Carin van Huët, de directeur Food en Agri bij Rabobank, laat weten dat er €50 miljoen beschikbaar is voor de (her)financiering op gebied van duurzaamheid. De biodiversiteitsmonitor, die gedeeltelijk is ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds, is leidend in de verdeling van het budget. Op basis van de score op de monitor, kan de rentekorting oplopen tot maximaal 0,5% per jaar over een periode van 5 jaar.

De provincie Drenthe doet eveneens een duit in het zakje en heeft een subsidie vrijgemaakt van maximaal €7.500 per bedrijf. Melkveehouders die op deze gelden aanspraak willen maken, moeten stappen zetten op onder meer weidegang, grondgebondenheid en emissiebeperking.

Ministerie is content
Frans Keurentjes, de voorzitter van de coöperatie FrieslandCampina, zegt blij te zijn dat ook andere partijen duurzaamheidstappen in de melkveehouderij gaan belonen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt het initiatief een concrete stap naar kringlooplandbouw.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
kaaskop 30 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881194/duurzame-melkveehouder-krijgt-rentekorting]Duurzame melkveehouder krijgt rentekorting[/url]
Rabobank waar bemoei je je mee, ga gewoon financieren en laat de rest aan de ondernemer over. Die 50 miljoen had je prima kunnen gebruiken om wat flexibeler te financieren en de gehele sector een rente voordeel te geven.

verbeter de wereld begin bij je zelf
Jan 30 Januari 2019
Lijkt me nogal hypocriet vd Rabobank, in de Oekraïne investeren ze gewoon nog in legbatterijen
Thon 30 Januari 2019
Gelukkig worden de meeste koeien binnen gehouden in die grote ruime stallen. Zij hebben gelast van de grote weersverschillen. Als we zien dat de koeien niet binnen kunnen en dat ze allen voor de draad liggen voor de stal. Vaak in de modder als het regent en als het zeer warm is . Dat doe je geen koe aan! Laat dan de koe zelf de keuze maken of ze binnen of buiten blijven. Dus de deur open houden. Als men de vraag stelt, is het beter of slechter dat de koeien buiten komen, dan denk ik dat het binnen houden van de koeien het meestal wint. Laat de boer in zijn omstandigheden het zelf uit maken. Dan is men duurzaam bezig! Zeker niet de Rabobank!
Pater 30 Januari 2019
Elke melkveehouder is duurzaam bezig met een gesloten kringloop anders klopt de mestboekhouding niet
Ard Eshuis 30 Januari 2019
Jammer weer...
petatje 30 Januari 2019
Wat is uberhaupt duurzaam? Is er al een duidelijke definitie van eisen om aan dit begrip te voldoen of is dit stropdassenwillekeur? Zijn daar in Drente nog veehouders die maaien, kuilen en voeren nog met het paard doen? Volgens mij ben je dan pas duurzaam!
sjoerd 30 Januari 2019
Wat is hier kringloop aan?
Abonnee
Bertje 30 Januari 2019
Prima RABOBANK, ga zo door, we moeten naar een duurzame landbouw en of je nu wilt of niet, we gaan er naar toe er is geen weg meer terug willen we hier overleven
hans 30 Januari 2019
dit is precies wat ik al jaren voorspeld heb,RABO EN FRIESLAND CAMPINA bepalen het landbouwbeleid.
dus de rest van winst die de bank moet en wil maken komt van de andere veehouders,die moeten dan meer rente betalen,met als gevolg dat een groot deel van de aanvragen voor leningen al bij voorbaat word afgewezen DUURZAAM HE.
rabo en friesland haal als je blief de c van cooperatie weg of hou anders een eerlijke stemming wat de leden willen

Jos 31 Januari 2019
Waarom alleen de melkveehouderij . Er zijn ook akkerbouwers in drenthe .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Lid FrieslandCampina mist ruim €10.000 aan inkomen

Nieuws Jaarcijfers

Lid FrieslandCampina mist ruim €10.000 aan inkomen

Keurentjes stapt op als preses FrieslandCampina

Nieuws Benoeming

Keurentjes stapt op als preses FrieslandCampina

Private equity aast op zuivelmerk Friso

Nieuws FrieslandCampina

Private equity aast op zuivelmerk Friso

Noord-Hollandse boeren gezocht voor keurkazen

Nieuws FrieslandCampina

Noord-Hollandse boeren gezocht voor keurkazen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief