Shutterstock

Nieuws Zuivelexport

Algerije lanceert importheffing op zuivel

30 Januari 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

Algerije heeft een importheffing ingevoerd op meer dan 1.000 producten, waarbij ruim de helft levensmiddelen betreft. Zo komen ook boter en kaas op de lijst voor, maar een geluk bij een ongeluk voor de Europese exporteurs is dat melkpoeder buiten schot blijft.

De importheffing is een gevolg op een importverbod dat Algerije al vanaf 2018 voor diverse producten hanteerde. De boycot was toen onder meer geldig voor mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten, verschillende levensmiddelen en (agrarische) grondstoffen.

De maatregel werd ingesteld om de economie in het land te beschermen, als gevolg van de tegenvallende opbrengsten van de olie- en gasexport. De importstop zou de lokale 'maakindustrie' een boost moeten geven. Echter, ongeveer 1 jaar na dato is de conclusie dat de maatregel nauwelijks effect heeft gehad op de lokale economie.

Heffing in plaats van verbod
In plaats van een verbod komt de regering met importheffingen op 1.095 producten, variërend van 30% tot 200%. Zo komt er een importheffing van 70% op (Europese) zuivelproducten als boter en kaas. Een meevaller is dat de heffing niet geldt voor volle en magere melkpoeder. Dit omdat Algerije een grote afnemer is van Europese melkpoeders.

Het Noord-Afrikaanse land is (na China) de grootste importeur van volle melkpoeder. In de eerste 11 maanden van 2018 werd net geen 150.000 ton Europees product naar het land verscheept. In diezelfde periode importeerde Algerije ook nog eens 100.000 ton magere melkpoeder uit Europa.

Pluimvee- en rundveevlees
De exportvolumes van Europese kazen en boter staan in schril contrast tot melkpoeder en daarmee ontloopt de zuivelexport grotendeels de dans. Naast zuivel, geldt er een importheffing op pluimvee- en rundveevlees, diverse soorten fruit en graansoorten.

Analisten zijn ervan overtuigd dat de burger in Algerije de dupe is van de maatregelen van de regering, omdat de producten waarschijnlijk duurder worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 30 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881204/algerije-lanceert-importheffing-op-zuivel]Algerije lanceert importheffing op zuivel[/url]
"Analisten zijn ervan overtuigd dat de burger in Algerije de dupe is van de maatregelen van de regering, omdat de producten waarschijnlijk duurder worden."

De producten KUNNEN dus duurder worden, maar de burger is ZEKER de dupe.

Uitleg??
Ton Westgeest 30 Januari 2019
Nu hans hier doen ze dat ook, maar dan andersom...

"Analisten zijn ervan overtuigd dat de koopkracht hier omhoog gaat, maar er gaan ook wat dingetjes(btw, energie, energiebelasting, ziektekosten, etc.) in prijs veranderen......"
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden