Shutterstock

Tech Sima 2019

Vanggewassen zaaien met een drone

27 Februari 2019

Vanaf 1 januari 2019 is het verplicht om op zand- en lössgrond een vanggewas in te zaaien voor de teelt van maïs. Het Franse bedrijf 'Reflet du Monde' heeft daar wat op gevonden. Hun '3-in-1-drone' kan zowel groenbemesters zaaien als spuiten en de maïswortelboorder bestrijden. Er hangt echter wel een fors prijskaartje aan.

Reflet du Monde, dat huist in Bordeaux, benadrukt dat het hier niet om luchtfietserij gaat. Het ziet namelijk echt een markt voor de '3-in-1-drone', die RDM AG heet. Hij werd samen met agrarische coöperatie Vivadour en zaadhuis Maïsadour ontwikkeld. Je kunt hem nu al bestellen en vanaf halverwege 2019 wordt hij geleverd.

3 toepassingen
Met een spanwijdte van 2 bij 2 meter valt het apparaat wel op. Het is een van de weinige drones op de Sima, vooral omdat de hype er wel af is. Hij weegt 12 kilo (leeg) en zijn totale massa (mtom) mag maximaal 25 kilo bedragen. Inclusief de accu blijft er 10 kilo laadcapaciteit over in de vorm van een vloeistoftank of strooier. Die kan bijvoorbeeld worden gebruikt om groenbemesterzaad te verstrooien of eitjes van de Trichogramma. Een insectensoort die onder andere wordt ingezet om de maïswortelboorder te bestrijden.

Daarentegen zijn er wel meerdere toepassingen vereist, want goedkoop is het apparaat niet: er hangt een prijskaartje van €39.500 aan. Op een volle accu kan hij 15 minuten in de lucht blijven. Met 10 kilo zaad duurt het wel even voordat je 1 hectare hebt gestrooid. De benodigde hoeveelheid zaad in de rij ligt meestal tussen de 15 en 25 kilo. De elektrisch aangedreven strooier heeft een werkbreedte van 12 meter. Automatisch vliegt de drone zijn rondjes met een snelheid van 40 kilometer per uur.

Sluipwespen
Naast zaaizaad, kan het apparaat ook worden gebruikt om bolletjes met Trichogramma te strooien (beter bekend als de sluipwesp). In Europese landen, waar intensief maïs wordt verbouwd, is de maïswortelboorder of maïswortelkever een groeiend probleem. Het doel is om in 2020 25% van de bestrijding biologisch te laten plaatsvinden en in 2025 moet dat 50% zijn. De drone laat bolletjes met sluipwespeitjes in het volgroeide gewas vallen, waarna ze openbarsten en uitkomen. Ook in Duitsland wordt die techniek beproefd.

Met een spanwijdte van 2 meter is de drone flink. Hij mag een lading van 10 kilo meenemen.
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Voermarkt

Hectische voermarkt stuwt prijs bierbostel en snijmaïs

Ruwvoertour Silvain Kusters

'Elke koe die hier loopt, is voor mij bijzonder'

Ruwvoertour Terugblik op 2021

Verrassende uitslagen snijmaïs in enerverend jaar

Dossier Stikstof

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief