Shutterstock

Inside Melk

Russische zuivelsector zet vol in op China

5 Maart 2019 - Wouter Baan

De Russische zuivelsector heeft pas enkele maanden toegang tot de Chinese afzetmarkt, maar de Russen ruiken direct grote kansen. Rusland verwacht namelijk dat de zuivelexport de komende jaren kan vervijfvoudigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De plannen werden ontvouwd door Dmitry Nikolayevich Patrushev, de Russische minister van Landbouw. Hij sprak op het jaarlijkse congres van de Russische federatie van melkproducenten in Moskou. Patrushev zei dat de melkproductie afgelopen jaar met 1,5% is gegroeid tot 30,6 miljoen ton.

Daarentegen worden wel grote vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de Russische zuivelstatistieken. Volgens de Russische bond van de melkveehouders (de RSPMO) zou de zuivelproductie namelijk veel lager uitpakken.

Productie neemt toe
Hoe het ook zij, Rusland heeft grootse plannen met de zuivelsector. De minister verwacht een toename in de melkproductie van zo'n 2,8% tot 31,1 miljoen ton. Daarmee streeft Rusland China voorbij als vierde grootste producent ter wereld. De afstand tot de top 3 (India, de Verenigde Staten en de Europese Unie) is overigens nog wel onmetelijk groot.

De melkveehouderij in Rusland wordt gesteund door verschillende subsidieprogramma’s. Zo stelde het Kremlin afgelopen jaar omgerekend ruim $450 miljoen beschikbaar om de melkveehouderij te moderniseren en uit te breiden. De minister zei dat melkveehouders ook de komende jaren mogen rekenen op steun van de regering.

Zuivelexport moet vervijfvoudigen
Hoewel de productie in de lift zit, laat de Russische zuivelexport juist een daling zien. De onderliggende waarde van de export kromp over 2018 met ruim 10% tot $243,5 miljoen. Samen met Russische zuivelexporteurs gaat Patrushev op zoek naar de reden van de daling, al doet deze niets af aan de ambities van de minister; Patrushev wil dat de zuivelexport in 2025 is gegroeid tot $1 miljard.

Om dit ambitieuze doel te bereiken, moeten er wel nieuwe afzetmarkten worden aangeboord. Daarvoor richt het land de pijlen op Zuidoost-Azië, vooral China. De Russische zuivelsector heeft enkele maanden geleden toegang gekregen tot de Chinese markt en inmiddels zijn al meer dan 25 fabrikanten goedgekeurd om naar het land te kunnen exporteren. De Russische landbouwminister verwacht dat medio 2019 de eerste effecten daarvan terug te zien zijn in de exportcijfers.

China is logische keuze
De keuze voor China is niet verwonderlijk. China is immers de grootste zuivelimporteur ter wereld en kent een snelle bevolkingsgroei. Eurostat verwacht dat het inwonersaantal in China tot 2040 met 100 miljoen groeit tot 1,43 miljard; deze groei gaat hand in hand met toenemende welvaart en veranderende consumptiepatronen, waarbij zuivel een prominentere rol in de eetgewoonten inneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden