Shutterstock

Inside Voer

Ruwvoer bijkopen lijkt niet meer nodig

26 Maart 2019 - Kimberly Bakker

De astronomische lente ging woensdag 20 maart van start en voor Campina is dat traditiegetrouw de dag om de koeien de wei in te sturen. Ook elders in het land zijn de koeien al naar buiten gestuurd. Dit heeft effect op de voermarkt, want het bijkopen van ruwvoer lijkt overbodig geworden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De goede weersvooruitzichten zorgen ervoor dat (melk)veehouders zeer afwachtend zijn in het bijkopen van ruwvoer. Dit omdat de verwachting is dat het gras snel kan groeien, en misschien weleens eerder dan normaal kan worden gemaaid. "Voor veel veehouders is het bijkopen van ruwvoer dan ook overbodig geworden", zo melden diverse fouragehandelaren.

Beperkte voorraad
Naast het mooie weer, wordt de voermarkt momenteel gekenmerkt door beperkte voorraden. Er is bijvoorbeeld bar weinig handel in snijmaïs, wat niet meteen betekent dat er geen product beschikbaar is. Volgens diverse handelaren is er nog genoeg, maar dan wel product met minder dan 300 gram zetmeel. "Veel (melk)veehouders willen dat niet, waardoor er steeds minder handel is", zo luidt de opvatting. De gemiddelde prijs voor goede kwaliteit van dit product ligt echter nog altijd op €60 per ton franco boerderij.

Ook voor kuilgras geldt dat de goede kwaliteit beperkt beschikbaar is. Dat zorgt ervoor dat de prijs zeer wisselend is; de goede kwaliteit wordt soms nog verkocht voor €65 per ton franco boerderij (oftewel €1,30 per procent droge stof), terwijl mindere kwaliteit voor €40 aan de man wordt gebracht. Daarbij laten fouragehandelaren weten dat grasrollen nog voor €50 verkocht kunnen worden.

Het aanbod van Engels raaigras is wel beperkt, maar dit heeft geen effect op de prijs. Dat komt doordat er ook weinig vraag is, waardoor de vraag en het aanbod alsnog in balans zijn. De prijs voor Engels raaigras blijft deze week staan op €155 per ton franco boerderij.

Weidehooi levert in
Vorige week schreven we al dat er meer weidehooi op de markt gebracht werd, waardoor de prijs een daling liet zien. Die trend zet deze week door, want de prijs daalt met €20 naar €210 per ton franco boerderij. De vraag is opgedroogd, terwijl het aanbod toeneemt. Daarbij speelt tevens mee dat veel veehouders gras als vervanging zien. In de onderstaande grafiek is wel te zien dat de prijs in eerdere jaren ook een daling liet zien in deze week.

Ook bierbostel weet niet aan een prijsdaling te ontkomen. De prijs van dit product staat al langere tijd onder druk en daalde vorige week ook al. De prijs komt deze week uit op €2,45 per procent droge stof. Daarentegen weet de prijs van stro stabiel te blijven, nadat deze 2 weken eerder nog flink daalde. De prijs blijft staan op €135 per ton franco boerderij.

Geen handel
Daarbij laten de fouragehandelaren weten dat de handel in roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd zo goed als afgelopen is. Er is nog slechts weinig product beschikbaar en de prijzen lieten afgelopen week al een minimale mutatie zien. De prijs voor roodzwenk komt uit op €180 per ton, rietzwenk noteert €170 per ton en veldbeemd gaat weg voor €155 per ton franco boerderij. De prijs van voeraardappelen staat al weken ongemoeid op €45 per ton franco boerderij.

Klik hier om alle voerprijzen en mutaties te bekijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden