Shutterstock

Nieuws Melk

Aantal melkveehouders in Groot-Brittannië daalt

4 April 2019 - Tim Roetman

Het aantal melkveehouders in Groot-Brittannië is gedaald tot minder dan 9.000. Dit is opvallend, omdat de zuivelproductie naar verwachting naar een recordhoogte stijgt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Agricultural and Horticultural Development Board (AHDB).

Uit een enquête van de AHDB blijkt dat er zo'n 8.850 melkveehouders zijn in Groot-Brittannië. Dit aantal is gebaseerd op het klantenbestand van de afnemers die aangesloten zijn bij de AHBD, wat circa 75% van de totale melkplas is.

Volgens AHDB is de daling met name het gevolg van de schaalvergroting in het land. Net zoals in Nederland worden de melkveehouderijen steeds groter en dat betekent ook dat steeds meer (kleine) melkveehouders het veld ruimen.

Melkproductie op recordhoogte
De Britse melkproductie kwam in december uit op het hoogste punt in 23 jaar tijd. Dit is overigens geen gevolg van meer koeien, maar kwam vooral door de droogte. Hierdoor bestond het rantsoen voor het grootste deel uit krachtvoer. Dit zorgde namelijk voor een hogere melkproductie per koe.

Daarnaast is ook het aantal koeien per melkveebedrijf toegenomen. Door de hoge nationale melkgift, kan de melkprijs uiteindelijk gaan dalen. Dit als gevolg van een overaanbod. Hierdoor zou de totale melkplas op de lange termijn weer kunnen slinken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden