Agrifoto

Nieuws Derogatie

Pas eind 2019 duidelijkheid over nieuwe derogatie

3 April 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

Voor dit jaar hebben 17.904 melkveebedrijven een derogatie voor ruimere mestnormen aangevraagd. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief. Melkveehouders horen waarschijnlijk pas in december of de derogatie verlengd wordt.

Schouten zegt dat het definitieve aantal derogatiebedrijven waarschijnlijk hoger uitpakt, omdat er in aanloop naar de deadline van 31 januari 2019 technische problemen waren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Ze meldt dat dit enkele tientallen melkveehouders betreft. Melkveehouders worden gewaarschuwd om de derogatieregels strak na te leven; bij een overtreding kunnen melkveehouders, naast de reguliere boete, dit jaar voor het eerst worden uitgesloten van derogatie.

Verlenging van derogatie
Schouten schrijft daarnaast ook dat ze werkt aan een verlenging van de derogatie. De huidige vorm van derogatie is vorig jaar april verleend voor de periode van 2018 tot 2020, onder de voorwaarde dat Schouten bezig zou gaan met het opstellen van de versterkte handhavingsstrategie. Ze heeft in november al aangegeven dat ze inzet op een verlenging van 2 jaar, met de voorwaarden zoals die nu gelden.

De minister zegt dat een verlenging waarschijnlijk afhangt van de nieuwe handhavingsstrategie. Ook het sectorplan om mestfraude tegen te gaan, speelt volgens Schouten een belangrijke rol bij het verkrijgen van groen licht van de Europese Commissie. De resultaten van de strategie (samen met het rapport over waterkwaliteit op derogatiebedrijven) zal ze in de loop van het tweede kwartaal presenteren aan de Europese Commissie en Tweede Kamer. Vervolgens zal het Nitraatcomité zich in december 2019 buigen over dit voorstel.

Verlenging laat op zich wachten
Het besluit voor een eventuele verlenging van de derogatie kan niet naar voren worden gehaald. Schouten geeft aan dat de besluitvorming pas kan plaatsvinden wanner de nieuwe Europese Commissie is geïnstalleerd. Dit gebeurt in november, na de Europese verkiezingen van eind mei. Ze denkt dat melkveehouders pas eind 2019 horen of ze ook in de jaren die volgen kunnen rekenen op derogatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 6 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881936/pas-eind-2019-duidelijkheid-over-nieuwe-derogatie]Pas eind 2019 duidelijkheid over nieuwe derogatie[/url]
kappen ermee.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden